19 maart 2024

Meer toiletten in Nederland noodzakelijk

ANBO-PCOB maakt zich hard voor het realiseren van voldoende openbare en opengestelde toiletten. Dat doen we in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting en andere maatschappelijke organisaties, verenigd in de Toiletalliantie.

Voldoende openbare en opengestelde toiletten (dat gaat om toiletten in openbare gebouwen als bibliotheken, buurthuizen en gemeentehuizen) zijn noodzakelijk, aldus de Toiletalliantie. Het gebrek aan voldoende goede toegankelijke toiletvoorzieningen zorgt voor angst bij mensen voor gênante situaties en spanning om op pad te gaan. Meer toiletten zorgen volgens de Toiletalliantie voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid.

Gastvrije stad

Naast mensen met een spijsverteringsziekte (twee miljoen) of blaaspatiënten (anderhalf miljoen) moeten volgens de alliantie ook ouderen, vrouwen en kinderen vaker dan gemiddeld naar het toilet. Al met al heeft iedereen behoefte aan meer openbare toiletten; we hebben immers allemaal wel eens hoge nood. Of je nu patiënt bent of niet. Meer toiletten zorgen volgens de alliantie voor een écht gastvrije stad, dorp of natuurgebied. 

Nationale Toiletdag

Op donderdag 21 maart is de Nationale Toiletdag in Nederland, die onder meer is bedoeld om meer openbare toiletten te realiseren. Mensen die plasklachten hebben durven niet zomaar de deur uit omdat zij een gevoel van ongemak ervaren en altijd op zoek zijn naar het dichtstbijzijnde toilet.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Veere is meest toiletvriendelijke gemeente