12 mei 2017

12 mei: ode aan de verpleging

Eén speciale dag voor een beroep dat alle dagen bijzonder is. Vandaag, op 12 mei, is het de dag van de verpleging. Een mooie gelegenheid om een prachtvak onder de aandacht te brengen, zeker omdat er een flink tekort is aan gekwalificeerd personeel. Het aantal vacatures, vooral in de langdurige (ouderen)zorg is hoog en de instroom blijft achter. Nu al heeft zeventig procent van de zorginstellingen vacatures en brancheorganisatie Actiz verwacht dat er in 2017 9.000 tot 10.000 daarvan niet ingevuld kunnen worden. 

Opleiden is het devies

"Er is snelle en serieuze inzet nodig om te zorgen dat vraag en aanbod op elkaar aansluiten in de zorg. De instroom blijft achter en er is een gigantische mismatch tussen de mensen die tot 2015 met veel plezier in de zorg werkten en de mensen die nu nodig zijn. Opleiden is het devies. En nadenken over het effect van alle negativiteit op het imago van de zorg", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan al langer. De personeelstekorten in de zorg, zeker als het gaat om verpleegkundigen (MBO en HBO), moeten worden opgelost met een betere opleiding, het stimuleren van bijscholing door werkgevers en door een beter imago van de (langdurige) zorg. 

Bekijk hier de prachtige ode aan de verpleegkundige van Vincent Bijlo voor beroepsvereniging V&VN:

 

Stagepilot: enthousiasme voor ouderenzorg

Vijf eerstejaarsstudenten Verpleegkunde van het ROC Midden-Nederland zijn in februari aan een bijzondere stageperiode begonnen: met verdieping, meer context en zelfs gesprekken met Kamerleden en ambtenaren moeten zij een veel beter beeld krijgen van de ouderenzorg. ANBO, ROC Midden-Nederland en WelThuis, aanbieder van verpleegzorg thuis en in instellingen, hebben de handen ineen geslagen. Deze speciale stage moet er vervolgens toe leiden dat de studenten beter toegerust zijn voor het vak en dus gemotiveerder en enthousiaster zijn aan het einde van hun stageperiode. De studenten worden intensief gevolgd en verbeterpunten kunnen direct in de opleiding verwerkt worden. Den Haan: "Het uiteindelijke doel is een beter imago van de langdurige zorg, zodat leerlingen enthousiaster zijn over de keuze voor dit vak."

Handen in één

Alle eerstejaars studenten Verpleegkunde, variërend van niveau 1 (Assistent Dienstverlening en Zorg) tot niveau 5 (HBO-V) zetten hun eerste stappen in de beroepspraktijk in de ouderen- of gehandicaptenzorg. “Deze studenten worden in hun eerste stageperiode geconfronteerd met heftige ervaringen. De langdurige zorg is echt veranderd: mensen hebben veel zorg nodig wanneer ze in een verpleeginstelling wonen. Gedrag is vaak ingewikkeld en de werkdruk is hoog. Dat is zwaar, ook emotioneel. Ik vind dat eigenlijk geen goede kennismaking met de zorg, omdat je stevig in je schoenen moet staan voor deze werkplek. Uiteindelijk zou ik ervoor pleiten dat de eerstejaars starten op een andere plek, om beter toegerust in de ouderenzorg te rollen. Ik vermoed dat dat helpt om het beroep aantrekkelijker te maken”, zo zegt Den Haan.

 

Verpleger met witte jas, pennen en stethoscoop