26 september 2023

Eerste zorgpremie bekend; recordstijging van 8%

De eerste verzekeraar, DSW, die met de nieuwe zorgpremie naar buiten komt, verhoogt de premie naar €149 per maand. Een stijging van 8 procent.

Op Prinsjesdag werd al bekend dat we te maken gingen krijgen met een stijging van 12 euro. Dit blijkt helaas maar al te goed uit te komen. DSW is altijd de eerste die met de nieuwe premie naar buiten komt, de anderen hebben de tijd hiervoor tot 12 november. De verwachting is dat ook andere verzekeraars gaan stijgen met de nominale premie. 

Verzekeraars hebben helaas nog maar weinig mogelijkheden om de premie lager te houden. Zij hebben voorgaande jaren hiervoor de reserves ingezet, maar deze zijn inmiddels behoorlijk geslonken. En dit jaar is het voor het eerst dat verzekeraars dit niet meer kunnen. Zij berekenen nu een kostendekkende premie.

Toenemende zorgvraag

De stijging wordt veroorzaakt door de hogere loonkosten van de zorgmedewerkers, de toenemende zorgvraag door de vergrijzing en de nieuwe technologische ontwikkelingen.

De zorgtoeslag gaat volgend jaar omlaag naar maximaal 127 euro per maand. De combinatie verhoging van de zorgpremie en verlaging van de zorgtoeslag, heeft tot gevolg dat iemand die voor de maximale zorgtoeslag in aanmerking komt, volgend jaar gemiddeld €20 per maand minder te besteden heeft. We hebben het dan over mensen met een laag inkomen die zich al in een financieel kwetsbare positie bevinden.

Koopkrachtpakket

ANBO vreest met de verhoging van de nominale premie dat de betaalbaarheid van de zorgverzekering steeds meer een probleem wordt. Tegelijkertijd zal het aantal mensen dat financiële problemen ervaart alleen maar toenemen. Het demissionaire kabinet kan niet anders dan hiermee rekening houden in het koopkrachtpakket dat zij van plan zijn in te voeren.

Gratis informatiepakket zorgverzekeringen

Uiterlijk 12 november weten we hoe groot de stijging is. ANBO zet alles voor u op een rijtje in het Informatiepakket Zorgverzekeringen. 

Vraag het pakket nu alvast aan

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO | Dossier Mantelzorg | zorg is zwaar - wat kan ik doen