19 september 2023

Prinsjesdag 2023 zorg: basisverzekering met ongeveer €12 per maand omhoog

In totaal is er voor volgend jaar €103,4 miljard beschikbaar voor de zorg.

Gezien de toenemende schaarste in zorgpersoneel, heeft het kabinet afspraken met gemeenten gemaakt en met een groot aantal maatschappelijke partijen binnen en buiten de zorg. Samen willen zij de zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden.

Deze afspraken staan in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hiervoor is van 2023 tot en met 2027 €2,8 miljard beschikbaar. Dit is onder andere voor een sterkere eerstelijnszorg, zoals de huisartsenzorg en wijkverpleging.

Verder wordt er geïnvesteerd in digitalisering en betere uitwisseling van patiëntgegevens. Zo is er in 2024 €9,3 miljoen beschikbaar voor de elektronische verpleegkundige overdracht. Daarmee zijn (wijk)verpleegkundigen minder tijd kwijt aan administratie.

Zorgpremie gaat omhoog

In 2024 gaat de premie van de basisverzekering met ongeveer €12 per maand omhoog. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2024 gemiddeld €149 per maand. Dit is nodig omdat de kosten van de zorg ook stijgen. Onder andere door loonstijgingen, inflatie en meer vraag naar zorg. Uiterlijk in november 2023 stellen de zorgverzekeraars hun definitieve premie voor 2024 vast.

Lage en middeninkomens worden via de zorgtoeslag deels gecompenseerd voor de zorgpremie. In 2024 wordt de zorgtoeslag maximaal €127 per maand. In 2023 werd de zorgtoeslag eenmalig verhoogd vanwege de dalende koopkracht. Deze verhoging vervalt in 2024.

Gratis informatiepakket zorgverzekeringen

Uiterlijk 12 november weten we hoe groot de stijging is. ANBO zet alles voor u op een rijtje in het Informatiepakket Zorgverzekeringen. Vraag het pakket nu alvast aan.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

anbo-zorgen om zorg in toekomst