Ik word ontslagen. Wat staat mij te wachten?

Sinds 1 juli 2015 zijn er twee ontslagroutes: via het UWV als sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen (het gaat slecht met het bedrijf) en bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Of via de kantonrechter in andere gevallen. De werknemer kan tegen het ontslag bij de rechter in beroep gaan.

Werknemers met een vast of een tijdelijk dienstverband langer dan twee jaar hebben recht op een transitievergoeding/ontslagvergoeding. Deze vergoeding is nooit meer dan €79.000,- (stand van zaken in 2018). De opbouw van de vergoeding is langzamer dan nu. Werknemers boven de 50 jaar bouwen sneller naar dit bedrag op. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden (werknemer en werkgever zijn het met elkaar eens) wordt een vaststellingsovereenkomst afgesloten. De werknemer mag hier binnen twee weken op terugkomen.

De Werkloosheidswet (WW) is sinds 2016 versoberd. De maximale uitkeringsduur - afhankelijk van je arbeidsverleden - gaat van 36 naar 24 maanden. Zat u op 1 juli 2015 al in een ontslagprocedure, dan blijven de oude regels nog van toepassing.

Meer informatie vindt u op: www.UWV.nl en www.rijksoverheid.nl.

Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden