Waarom betaal ik een eigen bijdrage?

Wlz en Wmo

De Wet langdurige zorg (Wlz) betaalt de zorg voor mensen die in een instelling wonen. Deze behandelingen zijn duur, daarom betaalt u mee in de vorm van een eigen bijdrage. Voor zowel zorg met verblijf als zorg zonder verblijf betaalt u een eigen bijdrage. Ook als u thuis hulp ontvangt in het huishouden dan betaalt u een eigen bijdrage. Deze huishoudelijke hulp valt onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Eigen bijdrage Wlz

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een lage eigen bijdrage en een hoge eigen bijdrage. Uw eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en vermogen, uw huishouden en uw zorgindicatie. Meer over de zorgbijdrage kunt u lezen op de website van het CAK.

Heel soms is het mogelijk een vrijstelling van de eigen bijdrage te ontvangen. Meer hierover leest u op de website van het CAK.

Eigen bijdrage Wmo

Uw eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en vermogen, uw huishouden en uw zorgindicatie. Maar ook de soort van voorziening die u ontvangt bepaalt uw eigen bijdrage. Meer over de zorgbijdrage kunt u lezen op de website van het CAK.

Het eigen risico in de Zorgverzekeringswet is iets anders dan de eigen bijdrage. Kijkt u hier voor meer informatie over het eigen risico. 

Zorgverzekering

Voor hulpmiddelen en verbandmiddelen die onder uw zorgpolis vallen kan een wettelijke eigen bijdrage gelden. De eigen bijdragen zijn vastgelegd in het Reglement hulpmiddelen. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering krijgt u een vergoeding van de wettelijke eigen bijdrage (hoorapparaten) of een vergoeding van de eigen bijdrage die overblijft na de wettelijke maximale vergoeding vanuit de basisverzekering (pruiken). Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor informatie.

ANBO Advies

  • Persoonlijk advies
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Snel antwoord op uw vraag
  • Het ANBO Adviesteam is er voor u
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
  • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
  • Exclusief en gratis voor leden

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden