Wat is wijsheid: leasen of kopen?

Dat auto’s geleased kunnen worden weten we al jaren. Dat we daarnaast nog een wereld aan andere apparaten en producten kunnen leasen (of huren) is minder bekend. Die lijst met leasebare spullen wordt met de dag groter. Zo zijn witgoed, e-bikes en zelfs zonnepanelen tegenwoordig ook met een leaseconstructie verkrijgbaar. Maar wat is leasen eigenlijk en waarom zou u dat overwegen?

Leasen is een financieringsvorm voor producten waar een vast bedrag per maand voor betaald wordt. Dat kan zowel zakelijk als privé. In dit artikel concentreren we ons op dat laatste, ook wel private lease genoemd. Private lease is vergelijkbaar met het huren van een product. Voor een vast bedrag per maand maakt iemand gebruik van een nieuwe auto, een laptop of een wasmachine. De leasemaatschappij zorgt voor het onderhoud en de verzekeringen. Bij private lease wordt de klant nooit eigenaar van het product en ligt het risico bij de leasemaatschappij. Na afloop van het contract wordt het product weer teruggegeven aan de leasemaatschappij.

Het kan een ideale constructie zijn, wanneer er bijvoorbeeld niet genoeg geld beschikbaar is voor een dure investering. Het totale aankoopbedrag kan tenslotte over langere tijd worden uitgesmeerd. Maar ook wanneer u het apparaat maar tijdelijk wilt gebruiken, kan leasen een voordeliger optie zijn dan kopen. Toch is altijd enige terughoudendheid gepast, zo bewijzen onderstaande voorbeelden.

Kosten

In de auto-industrie is leasen al jaren aan de orde van de dag. Maar liefst tweederde van alle nieuw verkochte auto’s in Nederland wordt met een leasecontract afgenomen. Door de concurrentie op die markt zijn de kosten voor een leasecontract relatief laag. Bij consumentenproducten ligt dat iets anders. In 2017 heeft de Consumentenbond onderzoek ingesteld naar het leasen van huishoudelijke apparaten. Hun conclusie was destijds dat leasen ‘schrikbarend’ duur is. En hoewel de tarieven sindsdien zijn gedaald, zit hier nog altijd een kern van waarheid in.

Een eenvoudige test leert ons dat je bij online consumentenwinkel Coolblue € 14,99 per maand betaalt voor een wasmachine van € 429. De snelle rekenaar ziet dat binnen drie jaar het leasen duurder wordt dan de directe aanschaf. Het grote voordeel is echter dat als de wasmachine kapot gaat er kostenloos binnen 48 uur een reparatie plaatsvindt of een nieuw apparaat wordt geïnstalleerd. Zorgen over garantietermijnen of reparatiekosten heeft u dus niet.

Lees hieronder meer over:

  • De leasefiets
  • Het leasen van zonnepanelen
  • Wat is een BKR-registratie?
Wat is wijsheid: leasen of kopen? | Dossier geldzaken