Hoe gaat het met Geldmaat?

Hoe gaat het met Geldmaat?

Geldmaat is een samenwerking tussen ABN-AMRO, ING en Rabobank en moet ervoor zorgen dat contant geld beschikbaar blijft voor iedereen. Belangrijk voor onze leden. ANBO is dan ook vertegenwoordigd in de Klankbordgroep Geldmaat. Daardoor kunnen wij uw belangen goed behartigen én u van tijd tot tijd informeren over de stand van zaken.

Alle geldautomaten van ABN-AMRO, ING en Rabobank worden vervangen door een automaat van Geldmaat. U herkent deze aan het logo, maar vooral aan de opvallende gele kleur. In totaal zullen er minder geldautomaten zijn, maar ze worden volgens de banken wel slimmer geplaatst. Door de samenwerking is het niet langer nodig om bijvoorbeeld in een winkelstraat zowel een geldautomaat van ABN-AMRO, ING en Rabobank te hebben. Deze drie kunnen worden vervangen door één of (als er veel klanten voor de automaten zijn) twee Geldmaten.

Spraaktechnologie 

Rekeninghouders bij ABN-AMRO, ING en Rabobank kunnen bij Geldmaat onder gelijke voorwaarden geld opnemen. Er is dus geen limiet voor gastgebruik en dergelijke. Die zijn wel van toepassing voor klanten van andere banken. Zij kunnen alleen als gast de Geldmaat gebruiken. Alle Geldmaten worden voorzien van spraaktechnologie, zodat ook blinden en slechtzienden van de automaat
gebruik kunnen maken.

Bereikbaarheid van contant geld

In de wet staat dat iedereen in Nederland binnen een straal van vijf kilometer een voorziening voor contant geld moet hebben. Geldmaat moet hier rekening mee houden. Afgelopen jaar is hier voor 99,51% aan voldaan. Bij het schrijven van dit artikel zijn al ongeveer 2.350 geldautomaten van Geldmaat geplaatst. Een jaar daarvoor was dat nog 230. Ondanks de beperkingen van de coronamaatregelen ligt de overgang van de geldautomaten op schema.

ANBO | Dossier Betaalmiddelen | Geldmaat | Veilig pinnen

Veiligheid 

In de loop van het project is de veiligheid een steeds belangrijker onderwerp geworden. Het aantal plofkraken op geldautomaten nam sterk toe. Het probleem werd zo groot dat is besloten om alle geldautomaten ’s nachts te sluiten. De plofkraken leiden tot steeds meer schade, mede door het gebruik van zwaardere explosieven. Daarmee komt de veiligheid in het geding en dus heeft een aantal gemeenten besloten terughoudend te zijn met het plaatsen van geldautomaten in gebouwen waar mensen wonen. Dat betekent een extra uitdaging voor Geldmaat. Want de veiligheid zou de bereikbaarheid van contant geld tegengaan. Vooral in grote steden zijn geldautomaten in het algemeen geplaatst in gebouwen waar ook woningen zijn. Uiteraard werkt Geldmaat met de gemeenten samen om een oplossing te vinden.

Geassisteerde dienstverlening

Voor mensen die het lastig vinden om zelfstandig geld op te nemen, is er ‘Geldmaat plus assistentie’. In een geselecteerd aantal vestigingen van Primera, Bruna en The Read Shop vindt u deze dienstverlening. Door beperkingen vanwege het coronavirus kunnen helaas niet alle delen van de dienstverlening ‘Geldmaat plus assistentie’ uitgevoerd worden. De anderhalve meter regel kan namelijk niet overal even goed in acht worden genomen. Wel kunt u op deze locaties altijd met vragen terecht. De verwachting is dat in de loop van dit jaar het volledige pakket van Geldmaat plus assistentie beschikbaar is op alle locaties.

Geldmaat in de buurt?

Wilt u weten of er een Geldmaat bij u in de buurt is, of bent u op zoek naar een Geldmaat plus assistentie? Kijk op  https://www.locatiewijzer.geldmaat.nl/ 

Heeft u geen internet?

Neem dan contact op met onze Raad & Daad Advieslijn. Van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 10:00 tot 15:00 uur: 0348 46 66 88.