Wat is de dienstencheque/voucher/ huishoudelijke hulp toelage?

De gemeente kan aan een groep inwoners een bijdrage per uur voor hulp bij het huishouden aanbieden in de vorm van een dienstencheque, voucher of Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Veel gemeenten bieden deze vorm van professionele hulp bij het huishouden aan mensen die geen of minder huishoudelijke hulp op individuele basis krijgen.

Elke gemeente hanteert weer andere bedragen voor de eigen bijdrage van burgers en de toelage vanuit de gemeente. Uw gemeente kan u precies vertellen welk tarief in uw woonplaats geldt. Maar het bedrag dat u zelf betaalt ligt vér onder het gangbare tarief voor professionele ondersteuning. De gemeente vult dit bedrag weer aan tot het gebruikelijke uurtarief van een huishoudelijke hulp.

Per gemeente zijn andere afspraken gemaakt over de HHT en wie er gebruik van mag maken. De meest waarschijnlijke doelgroepen voor de HHT zijn:

  • Mensen met een Wmo-indicatie die graag extra zorg in willen kopen;
  • Mensen die in aanmerking komen voor een maatwerkvoorziening Hulp in het Huishouden, maar daar van afzien, bijvoorbeeld vanwege de hoogte van de eigen bijdrage;
  • Mantelzorgers kunnen een deel van hun huishoudelijk werk uitbesteden waardoor voorkomen kan worden dat zij overbelast raken.
Naar overzicht

Altijd een goed en passend advies met Raad & Daad

  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Advies en hulp via Raad & Daad (4 uur t.w.v. €380,-)

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden