Laat de nieuwe regels nu reeds gelden

04 september 2020 door Willem Reijn, beleidsadviseur pensioen

Blog

Oké, er ligt dus een akkoord over de uitwerking van het pensioenakkoord. Dat was geen champagne waard, begreep ik deze week van minister Wouter Koolmees tijdens een webinar. De minister had het op een paar pilsjes gehouden. Daar krijgt ‘ie van deze Brabander natuurlijk alle waardering voor.

En het was in juni ook niet echt een champagnemoment. Want nu gaan we over naar de volgende fase: het bereiken van een akkoord over het akkoord over de uitwerking van het pensioenakkoord. Ja, in de pensioenwereld weten ze wel hoe ze de meisjes en jongens van de straat moeten houden.

Scherp

Want ook bij de gepresenteerde uitwerking wemelt het van de losse eindjes, die al heel snel voelbaar zijn in uw pensioen. We hebben als ANBO in een brief aan de Tweede Kamer scherp gereageerd. Bekijk hier ons nieuwsbericht en de hele brief.

Kort samengevat: het nieuwe stelsel is een verbetering, het omzetten van huidige in nieuwe rechten onduidelijk en onvoldoende geregeld, overgang is niet geregeld en uitermate bedreigend voor gepensioneerden.

Pijn wordt verzacht

Vergeleken met die brief zijn er kleine ontwikkelingen. De rente is iets aangetrokken, zodat pensioenfondsen er (naar de huidige regels) iets minder slecht voor staan. En de inflatie is ingezakt van 1,6 naar 0,2 procent. Maar kortingen blijven dreigen. Twee: de klap die volgend jaar dreigt door het aanpassen van de rente, wordt door De Nederlandsche Bank uitgesmeerd over vier jaar. Dat betekent aan het eind van die vier jaar nog steeds een lagere dekkingsgraad van vier tot acht procent, maar de pijn wordt verzacht – en als de rente zich wat herstelt komt van uitstel wellicht afstel.

Oud vuil

Wij vinden dat de regels voor het huidige stelsel (het zogeheten financiële toetsingskader) zo snel mogelijk bij het oud vuil moeten worden gezet. Het is onredelijk, onbillijk, onrechtvaardig, onbegrijpelijk en zeker ook onwijs (u weet vast ook nog een paar passende bijvoeglijke naamwoorden) om te moeten korten op basis van regels, waarvan je net zelf hebt vastgesteld dat die ondeugdelijk zijn voor een deugdelijk pensioenstelsel. Dat heeft de stuurgroep uitwerking pensioenstelsel, waarin sociale partners en ministerie zitten, in december geconcludeerd: tegen de huidige marktrente kun je geen pensioen opbouwen.

Verkiezingen

Wij zeggen: verhoog en verlaag dan alsof de nieuwe regels nu al gelden. Alle partijen zijn het immers eens dat die beter zijn dan de huidige. Op een of andere manier vindt minister Koolmees dat heel lastig. Het is dus aan de pensioensector om een kant-en-klare oplossing te bieden die de minister overtuigt. ANBO stelt alles in het werk om samen met partners een gedegen voorstel op het bureau van de minister te leggen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht zal Wouter Koolmees dat niet onprettig vinden.