29 december 2016

'Zorgen voor een ouder én je kinderen is zwaar'

Zorg voor een ander is niet meer vrijblijvend, de overheid rekent er tegenwoordig op dat familie, vrienden en zelfs buren een steentje bijdragen. In ANBO Magazine #8 een drie portretten. Vandaag het verhaal van Caroline van der Kooij. Zij was mantelzorger voor haar moeder Corry, die in maart 2016 overleed.

Fijn om er voor haar te zijn

"Toen mijn vader op jonge leeftijd stierf, bleef mijn moeder alleen achter met vier kinderen. Ze was er altijd voor ons en toen ze zelf hulpbehoevend werd, vond ik het fijn om er voor haar te kunnen zijn. Vanaf haar 70ste ging mijn moeder lichamelijk achteruit. Pas vlak voor ze overleed bleek dat ze leed aan een zeldzame chronische longziekte."

Moeders wens respecteren

Mijn zus en ik wonen in de buurt en namen steeds meer zorg op ons. Mantelzorgers moeten oppassen dat ze de regie niet overnemen en beslissingen gaan nemen voor iemand. Wij respecteerden mijn moeders wens om thuis te blijven wonen, hoewel het huis te groot voor haar was en ze eigenlijk had verhuizen. Als ik niet hoefde te werken, was ik vaak bij haar. Ik zorgde voor het huishouden, de boodschappen en bracht haar naar afspraken. Dat deed ik naast mijn baan van 32 uur en mijn gezin.

Klik hier om verder te lezen hoe Caroline de zorg voor haar moeder combineerde met haar werk en haar gezin.

Naar overzicht
Gezondheid