11 oktober 2017

Wonen: veel aandacht voor verduurzaming

De woonparagraaf is vrij algemeen met veel aandacht voor verduurzaming. Er zijn weinig beleidswijzigingen te verwachten. Gemeenten worden gestimuleerd met woningcorporaties afspraken te maken over voldoende en passende woonruimte, met bijzondere aandacht voor kleinschalige en innovatieve wooninitiatieven en doorstroom.

Wonen

  • Met de nieuwe Omgevingswet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden, meer instrumenten en meer vrijheidsgraden in het ruimtelijk beleid en het woonbeleid, zo is te lezen in het regeerakkoord. Dat biedt mogelijkheden tot regionaal en lokaal maatwerk om te sturen op omvang, samenstelling en kwaliteit van de woningbouwproductie. ANBO hoopt dat gemeenten ook beter nadenken over het stimuleren van particuliere initiatieven, zoals meergeneratiewoningen en mantelzorgoplossingen;
  • Het kabinet zal in overleg met medeoverheden, woningcorporaties en andere stakeholders afspraken maken over het aanjagen van de woningbouwproductie. Overheidsbeleid moet stimuleren, niet belemmeren, aldus het nieuwe kabinet;
  • Doelgroepen en differentiatie zijn eveneens onderdeel van de opgave. Het woningaanbod moet meebewegen met de veranderende eisen en wensen. Dat heeft implicaties voor het type woning dat moet passen bij ieders financiële mogelijkheden (zoals sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en koopwoningen) en woningen die zijn toegesneden op doelgroepen als ouderen, alleenstaanden, statushouders, starters, gehandicapten en studenten. Beter inzicht in het huidige aanbiod versus de demografische eisen is hiervoor essentieel, en gemeenten ontberen dat inzicht nu nog. 

Eigen woning-forfait

Het schrappen van de wet-Hillen, die ervoor zorgt dat het eigen woning-forfait is standaard nihil is wanneer de woning is afbetaald, zal op termijn vooral pijn doen bij mensen met een laag inkomen en een relatief hoge woningwaarde. Hoewel er een afbouwtermijn van dertig jaar wordt ingesteld, kan het woningbezitters jaarlijks vele honderden euro’s schelen. Los daarvan maken we ons zorgen over de impact op het vertrouwen in de overheid: de wet Hillen beloonde immers mensen die hun huis aflosten, zoals de overheid verlangt.

De energiebelasting op gas gaat omhoog en die op elektra omlaag. Voor bezitters van oudere woningen per definitie een min.