25 januari 2018

Wet Van Rooijen maakt weinig kans

Het wetsvoorstel van Martin van Rooijen om de rekenrente voor pensioenfondsen van een bodem van twee procent te voorzien, maakt weinig kans. Dat bleek deze week tijdens de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer.

Van Rooijen (50Plus) stelt de bodemrente voor, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente tot ongekende diepte heeft gedrukt. Donderdag bleek dat de ECB voorlopig doorgaat met dat beleid.

Dekkingsgraden onder druk

Als gevolg van de politiek van de ECB staan de dekkingsgraden onder druk. Weliswaar zijn die weer wat opgeveerd, maar toch dreigen rond 2020 kortingen op pensioenen, die nauwelijks meer goed te maken zijn.

De Tweede Kamer mopperde met Van Rooijen wel over het ECB-beleid. Maar nog gevaarlijker vinden de volksvertegenwoordigers dat politici "aan de renteknop gaan draaien". Regeringspartijen VVD en D66 vinden dat het huidige pensioenstelsel gewoon snel op de schop moet. De meeste andere partijen willen dat de huidige regels voor de pensioensector grondig moeten worden  geëvalueerd. Vakcentrales FNV en VCP, met daarbij ANBO, hadden daar in een brief aan de Kamer ook voor gepleit.

Het wetsvoorstel van Van Rooijen is aangehouden tot nader order. Als de Kamer het financieel toetsingskader beschouwt, wordt daarin ook zijn voorstel betrokken. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk. Vermoedelijk zal dat later in het voorjaar zijn.

 

 

Naar overzicht
Inkomen