26 november 2013

Verhogen inkomensgrens tijdelijke oplossing

Het verhogen van de inkomensgrens voor het huren van een sociale woning van 34.000 euro naar 38.000 euro is een tijdelijke oplossing, vindt seniorenbelangenbehartiger ANBO.

"De belangrijkste knelpunten voor de woningmarkt worden niet aangepakt. Zo kunnen scheefwoners blijven zitten waar ze zitten. Ook zijn wij bezorgd dat de wachtlijsten voor het krijgen van een sociale huurwoning alleen maar zullen toenemen door het verhogen van de inkomensgrens. Wil het kabinet het woningprobleem oplossen dan moeten er meer geschikte woningen komen voor mensen die net boven de 34.000 euro verdienen. De overgang tussen sociale huur en vrije sector is nu te groot waardoor deze groep net buiten de boot valt. Teveel verdienen voor een huurwoning in de sociale sector, te weinig verdienen voor een woning in de vrije sector", aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Verhoging

Eerder deze middag werd bekend dat de motie om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen van 34.000 euro te verhogen naar 38.000 euro wordt aangenomen. Naast de Partij van de Arbeid kunnen ook de PVV, SP en CDA kunnen zich in de motie vinden. Het is de bedoeling dat twintig procent van sociale woningen wordt toegewezen aan mensen die in de categorie 34.000-38.000 euro vallen. De rest blijft beschikbaar voor mensen die minder dan 34.000 euro inkomen hebben.

Plan Partij van de Arbeid

Het voorstel komt van de Partij van de Arbeid. Eerde stelde die partij voor de grens te verhogen naar 43.000 euro, maar dat plan sneuvelde vorige week tijdens de begroting van Wonen & Rijksdienst in de Tweede Kamer. Overigens wordt het verder oprekken van de inkomensgrens nog wel onderzocht. Sinds 2011 heeft de overheid een maximaal jaarinkomen ingesteld om scheefwonen in de sociale huursector tegen de gaan. Hierdoor is een groep ontstaan die net teveel verdient om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om in de vrije sector te kunnen huren.