25 april 2012

Veel misstanden in verpleegzorg

De werkdruk in de thuiszorg en de verpleeghuizen is te hoog. Dat blijkt uit de resultaten van het meldpunt misstanden in de zorg, dat Abvakabo FNV vier weken geleden opende. Er kwamen ruim 1000 misstanden binnen, waarvan veruit de meeste uit de verpleeghuizen komen. ANBO stelde vorige week al dat een dagelijkse douchebeurt een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis gaan wonen zouden minimaal beter af moeten zijn dan thuis, en nu is dat vaak onvoldoende het geval. De zorgmedewerkers willen wel, maar er zijn te weinig mensen en daardoor te weinig tijd per bewoner.

Hoge werkdruk

Ook uit het onderzoek van Abvakabo FNV bleek dat de hoge werkdruk komt door te weinig collega’s en een verregaande flexibiliteit. Zorgmedewerkers doen hun best, maar kunnen niet de zorg geven die ze willen. Ouderen die vallen omdat er te weinig personeel is om toezicht te houden, zeven minuten om een bewoner te wassen en aan te kleden of hen midden in de nacht uit bed halen om dat te doen. Voorbeelden van misstanden die ten nadele zijn van de kwaliteit van leven van bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen. 

Vaste mensen, regelmatige dienstroosters

Daarnaast zorgt de doorgeslagen flexibilisering volgens Abvakabo FNV voor problemen. Bewoners zien veel wisselende gezichten omdat de zorgmedewerkers vaak flexibele contracten en onregelmatige roosters hebben. Hierdoor ontstaat er onrust, worden bewoners angstig of worden er fouten gemaakt met het medicijnen delen. Ook ANBO vindt het van groot belang dat bewoners zich veilig voelen. Vaste mensen en regelmatige dienstroosters helpen daarbij.

Abvakabo FNV onderhandelt vanaf morgen weer over de nieuwe cao verpleeghuizen en thuiszorg.