10 oktober 2016

Tweede Kamer bespreekt woonbegroting

Deze week bespreekt de Tweede Kamer de Begroting voor Wonen en Rijksdienst. Omdat langer zelfstandig leven een belangrijk onderdeel is van de woonvisie van het Kabinet, heeft ANBO de Kamerleden een brief geschreven. “In de brief wijzen wij op een aantal belangrijke punten, zoals de communicatie rondom langer zelfstandig wonen,” legt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, uit. “Het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben bijvoorbeeld communicatiehulpmiddelen, die nog onvoldoende worden ingezet. Dat terwijl er nog veel gedaan moet worden aan bewustwording en verduidelijking bij de burger.”

Geïntegreerde woonzorgvisie

Op een congres van het CAK in Utrecht sneed Den Haan vandaag een onderwerp uit de brief aan: “Essentieel in het slagen van langer zelfstandig wonen is dat gemeenten toewerken naar een geïntegreerde woon-zorgvisie. Er moet rekening worden gehouden met de consequenties van vergrijzing voor de woonbehoeften van burgers. Ook de manier waarop je de lokale zorg, buurtzorg en bijvoorbeeld Wmo organiseert moet je in die visie betrekken.” Dat gaat verder dan het bijbouwen van woningen voor het middensegment, waar de ANBO overigens ook van zegt dat het broodnodig is. “Levensloopbestendige woningen zijn nodig om de toenemende vraag op te vangen.”

Knelpunten

ANBO ziet nog knelpunten op de woningmarkt, die een goede doorstroom van senioren naar geschikte(re) woningen belemmeren. “Gelukkig gaat het er voor mensen met een koopwoning die last hadden van onderwaarde er langzaamaan beter uitzien. De koopmarkt herstelt zich weer langzaam. Maar in het huursegment zien wij dat veel senioren geen geschikte woning kunnen vinden. Ze voelen zich daardoor vaak gedwongen in een ongeschikte woning te blijven wonen, zelfs als ze beperkingen beginnen te krijgen. Er is onvoldoende betaalbaar aanbod. De verhuurderheffing aan woningcorporaties helpt wat dat betreft niet mee: corporaties kunnen nu minder snel investeren in betaalbare (zorg)woningen. Wij blijven gemeenten én het rijk aansporen het beleid beter vorm te geven met senioren in gedachten!”