4 december 2014

Tussen wal en schip door nieuwe zorgwet?

Begin 2015 houdt de AWBZ op te bestaan. In plaats daarvan komen er drie wetten die de langdurige zorg regelen: de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Veel mensen die nu zorg uit de AWBZ ontvangen weten nog niet waar ze vanaf januari 2015 aan toe zijn of dreigen tussen de verschillende zorgsystemen te vallen. In een uitzending van Nieuwsuur kwamen een aantal schrijnende gevallen aan bod. ANBO zet zich in om knelpunten aan te kaarten bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Meldpunt ANBO

VWS heeft voor ernstige overgangsproblemen van de AWBZ naar de nieuwe situatie een meldpunt ingesteld, maar dat is niet voldoende. Op verschillende niveaus heeft ANBO overleg met het ministerie. ANBO directeur Liane den Haan: “Daar kaarten wij problemen van senioren aan waarvan wij denken dat zij tussen wal en schip dreigen te vallen. Via de Raadslijn van de ANBO en bij het ANBO-meldpunt www.dezorgonzezorg.nl komen er diverse meldingen binnen van mensen waarbij dit dreigt te gebeuren."

Knelpunten

De meeste meldingen bij het ANBO-meldpunt, www.dezorgonzezorg.nl, gaan over:

  • Gemeenten die bijvoorbeeld plotseling, zonder gesprek vooraf, de huishoudelijke hulp verminderen of stop gaan zetten. 
  • Mensen met een ziekte of beperking die naast hun eigen risico per januari ineens hoge kosten hebben aan eigen bijdragen. 
  • Mensen die na ziekenhuisopname geen goede aansluiting op verzorging en verpleging thuis krijgen.

Kom in actie

Valt u tussen wal en schip door de nieuwe zorgwet? ANBO maakt werk van uw meldingen. Bel de Raadslijn op nummer 0348-46 66 88 of geef uw signaal over de zorg af via het meldpunt www.dezorgonzezorg.nl.