16 juni 2015

‘Stop eigen risico voor medicatiebeoordeling!’

Een groot deel van de senioren die een periodieke medicatiebeoordeling moet krijgen is niet bereid daar zelf de kosten voor te dragen. Dat blijkt uit een actuele peiling van seniorenorganisatie ANBO en De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) onder 264 patiënten die in aanmerking komen voor zo’n beoordeling. 65-Plussers die meer dan 5 medicijnen gebruiken zouden zo’n medicatiebeoordeling moeten krijgen volgens de Richtlijn Farmacie. Zes op de tien (58%) geven aan niet zelf te willen betalen voor de medicatiebeoordeling, terwijl zeven op de tien (72%) van hen wel graag een medicatiebeoordeling krijgen.

Medicatiebeoordeling

De medicatiebeoordeling is een periodieke evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, huisarts en apotheker. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het enorm om te kijken wat de wisselwerking tussen medicijnen is. Bij de medicatiebeoordeling kan bijvoorbeeld blijken dat er te veel medicijnen worden gebruikt, of dat de dosering moet worden aangepast.”

Medicatiebeoordeling uit eigen risico

Hoewel bij de medicatiebeoordeling zowel huisartsen als apothekers betrokken zijn, vallen de kosten hiervoor bij de apotheker onder het eigen risico. Den Haan: “En dat zorgt natuurlijk voor spanning in de uitvoering. Er is geen gelijkheid in de bekostiging. En op basis van deze steekproef signaleren we dat veel senioren zelf een medicatiebeoordeling niet willen betalen. Een gemis, want de medicatiebeoordeling bespaart niet alleen veel geld voor onnodig medicijngebruik, maar kan ook overbodige stapeling van bijwerkingen helpen voorkomen! In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer pleiten ANBO en de KNMP dan ook voor de medicatiebeoordeling buiten het eigen risico te houden.”

Over dit onderzoek

Het betreft een gezamenlijke online enquête van ANBO, KNMP en onderzoeksbureau MWM2. Aan de peiling deden 1204 van de 2848 uitgenodigde leden van het ANBO-seniorenpanel mee; een responsie van 42,3%. De peiling vond plaats van zaterdag 13 juni tot dinsdag 16 juni. Deze tekst is op basis van enkele vragen uit het onderzoek. In een later webbericht zal het volledige onderzoek worden gepubliceerd.