28 augustus 2017

Steeds minder pensioenfondsen

Het aantal pensioenfondsen in Nederland blijft dalen. Waren er in het jaar 2000 nog 993, dit jaar zijn daar nog 268 van over. De daling blijft doorzetten: 45 fondsen hebben aangekondigd als zelfstandig fonds te stoppen. Dat blijkt uit een publicatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank. De concentratie heeft twee hoofdoorzaken: de druk om kosten te verlagen en de hogere eisen aan het bestuur een fonds. “Zo bekeken is het een logische en goede ontwikkeling”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Kosten gaan immers uiteindelijk ten koste van het pensioen. Dat fondsen goed moeten worden bestuurd, is vanzelfsprekend, maar de druk is groter door de onzekere tijden.”

Kanttekening

Toch wil Den Haan ook wel een kanttekening maken. "Het zijn vooral ondernemingspensioenfondsen die verdwijnen. Die kleine fondsen hadden wel een directe band met de deelnemers. Dat is bij grote fondsen veel minder het geval. Daar waar de pensioensector voortdurend worstelt met de vraag hoe de deelnemers kunnen worden bereikt, was dat nou net wat bij die kleinere fondsen goed zat. Dat geldt ook voor de bestuurders: DNB wil graag professionelere bestuurders, die in praktijk verder van de deelnemers afstaan. Er zou wat dat betreft meer aandacht mogen zijn voor de praktische vertegenwoordiging en zeggenschap van deelnemers en gepensioneerden."

Aantal zal verder verlagen

De Nederlandsche Bank houdt druk op de sector. Ze heeft 22 fondsen aangewezen als "verhoogd kwetsbaar", wat een niet geheel vrijblijvende uitnodiging is om eens over de zelfstandigheid na te denken.