22 mei 2012

Seniorenkeuring rijbewijs op de helling

De verplichte rijbewijskeuring voor 70+ wordt mogelijk afgeschaft. Medische keuringen voor het rijbewijs moeten eenvoudiger en sneller. Het CBR bekijkt dit jaar nog of rijvaardigheidstesten de medische keuring kunnen vervangen en gaat een proef doen met een ‘one stop center’. Daar kunnen dan alle keuringen tegelijk plaatsvinden en kan de chauffeur in één dag horen of hij/zij geschikt is om te rijden. Dat heeft minister Melanie Schultz van Hagen van Infrastructuur en Milieu vandaag de Tweede Kamer laten weten.

Finish

De leeftijdskeuring kan volgens ANBO-directeur Liane den Haan, “niet snel genoeg worden afgeschaft. Het leeftijdscriterium was altijd al willekeurig. De aandoening moet leidraad zijn en niet de leeftijd. Wat mij betreft wordt er vaart achter gezet en gaat de aandoening als maatstaf gelden bij het wel of niet verlengen van het rijbewijs. Het ‘one stop center’ moet er snel komen, want nu is er teveel bureaucratie, kost het veel te veel tijd, en zijn de kosten veel te hoog. Met deze plannen behalen we eindelijk de finish die we als ANBO al jaren voor ogen hebben.”

Eigen verklaring

De minister heeft vandaag een onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd dat het bureau Andersson Elffers Felix deed naar de keuring. Ook ANBO heeft daaraan bijgedragen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat het formulier voor de eigen verklaring digitaliseren en heeft een klantenservice opgericht waar burgers vragen kunnen stellen. Er is sinds kort ook een telefonische toegang voor keurende artsen.

Bekijk hier NOS Nieuwsuur van 22 mei 2012 met vermelding ANBO-standpunt (reportage start op 3.29 minuten)

Foto: Nationale Beeldbank, Rene du Chatenier Fotografie