14 april 2014

Schrappen huishoudtoeslag onverstandig

ANBO is niet enthousiast over het schrappen van de huishoudtoeslag. "Het toeslagensysteem moet op de schop. Wij pleiten bijvoorbeeld al jaren voor schrappen van de zorgtoeslag. Door een kleine aanpassing in de premieheffing voor de zorgverzekeringswet wordt de zorgtoeslag overbodig en bespaart de rijksoverheid heel veel geld aan uitvoeringskosten. Los daarvan vragen wij ons echt af waar deze tegenvaller van 1,2 miljard nú weer vandaan moet komen", zo reageert ANBO-directeur Liane den Haan.

Uitvoeringsprobleem was te voorzien

Verder noemt de belangenorganisatie het vreemd dat opnieuw een regeling sneuvelt door internationale aspecten. De huishoudtoeslag zou exportabel zijn, en dus ook gaan gelden voor mensen die niet in Nederland wonen maar wel een Nederlands inkomen hebben. "De internationale afspraken zijn duidelijk. Daar had de wetgever bij het maken van nieuwe regelingen toch rekening mee moeten houden. Bovendien maakt het exporteren de toeslag duur. En dat had men van te voren kunnen bedenken."

Versimpeling levert al geld op

ANBO is altijd een voorstander geweest van een grootschalige herziening of versimpeling van toeslagensysteem. Den Haan: "Dit rondpompen van geld is een duur systeem, dat met vrij simpele ingrepen opgelost zou kunnen worden. Dáár zit de bezuiniging al." De huishoudtoeslag zou vanaf volgend jaar de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen moeten vervangen.

Naar overzicht
Inkomen