6 november 2014

Schrappen huishoudelijke hulp verboden

Ook bij ANBO komen veel klachten binnen over vermindering en schrappen van huishoudelijke hulp door gemeenten. Zowel bij de ANBO Raadslijn als het ANBO Meldpunt www.dezorgonzezorg.nl melden zich senioren die een standaardbericht krijgen van de gemeente, dat hun huishoudelijke hulp zwaar wordt verminderd of zelfs stopgezet. Maar dat is verboden.

In strijd met de wet

“Dit zomaar schrappen of verminderen van de huishoudelijke hulp is in strijd met de wet. Een standaardbrief sturen -al dan niet na een kort bezoek of telefoongesprek- zoals veel gemeenten doen, kan echt niet. Dat is in strijd met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en ook met het Europese mensenrechtenverdrag en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. ANBO schaart zich dan ook achter de conclusies van Iederin en Binnenlands Bestuur die een steekproef onder verschillende gemeenten heeft verricht.

Gedegen onderzoek en beschikking

De Wmo 2015 biedt gemeenten beleidsvrijheid, maar wel binnen wettelijke kaders. In veel gemeenten is daarvan geen sprake, blijkt uit de steekproef. En dat terwijl een besluit om huishoudelijke hulp te verminderen of zelfs te schrappen, goed moet zijn onderbouwd. Het behoort hand in hand gaan met afweging van belangen en een deugdelijke motivering. Er moet een gedegen onderzoek -via onder meer een persoonlijk (keukentafel)gesprek- aan vooraf zijn gegaan. Het behoort duidelijk te zijn wat de hulpvraag is, wat de betrokkene of zijn sociale netwerk zelf kan en wat er resteert aan professionele ondersteuning. Dat hoeft niet per se een maatwerkvoorziening te zijn. Een algemene voorziening is eveneens mogelijk. Na dat persoonlijk (keukentafel)gesprek moet een intrekkings- of wijzigingsbeschikking volgen. Daartegen is bezwaar en beroep mogelijk. Bovendien moet sprake zijn van een redelijke overgangstermijn van minimaal zes maanden.

Tip

Op deze website staat welke stappen mensen kunnen nemen als hun hulp wordt stopgezet of dreigt te worden stopgezet.

WNL Vandaag de Dag 25 november met Liane den Haan (Klik op Deel 2, item start op 3.32 minuten)

Foto: Ellen Mol Fotografie