26 oktober 2016

Roze Loper voor woonzorg én thuiszorg Stichting Wonen en Zorg Purmerend

Na ruim 100 Roze Loper-certificaten voor verpleeginstellingen en ziekenhuizen wordt het steeds belangrijker om ook thuiszorgorganisaties te certificeren als LHBT-vriendelijke zorgverlener. Sterker, nu hulp, zorg en ondersteuning steeds vaker thuis plaats vindt is het des te belangrijker dat seksuele diversiteit een vanzelfsprekendheid is. Door de hele organisatie, inclusief de bewoners, patiënten of cliënten zelf, bewust te maken van seksuele diversiteit wordt acceptatie bevorderd en gedrag bespreekbaar gemaakt. Stichting Roze 50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC, is buitengewoon trots op Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP), die uit eigen beweging niet alleen de woonzorginstellingen heeft laten keuren, maar ook haar thuiszorgorganisatie.

Respect in plaats van intolerantie

“Seksuele diversiteit is nog niet voor iedereen gewoon en heteroseksualiteit is vaak de norm. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat roze ouderen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt”, zo zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Extra glans

De medewerkers en cliënten van SWZP zijn heel enthousiast over het certificaat, zo blijkt ook uit een greep reacties tijdens de audit. “Als de liefdevolle zorg voor iedereen een Roze Loper betekent, dan geeft dat extra glans aan het werk wat je doet.” Of deze reactie van een bezoeker van Ontmoetingscentrum De Dageraad: “Je kunt niet voor of tegen zijn, respect verdient iedereen. En dat moet je bewaken, voortdurend. Juist mensen van onze leeftijd weten hoe belangrijk dat is.” En ten slotte een medewerker, die het belang van veiligheid nog eens benadrukt: “Er is binnen de organisatie altijd wel iemand te vinden die een speciaal lijntje heeft met cliënten, bezoekers of bewoners die zich niet gemakkelijk uitdrukken, mensen met dementie. Dat lijntje is nodig om er achter te komen hoe juist deze persoon zich veilig voelt, ongeacht afkomst, huidskleur, geloof en geaardheid.”

Na woonzorg, ook thuiszorg, welzijn en ziekenhuizen roze-vriendelijk

Dat nu ook thuiszorgorganisaties LHBT-vriendelijk worden past in de verbreding van de Roze Loper. Zo werd in mei 2016 het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen als eerste ziekenhuis gecertificeerd en Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) kreeg vorig jaar als eerste welzijnsorganisatie van Nederland een Roze Loper-certificaat. De Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP) biedt het hele scala aan zorg en ondersteuning, zoals dagopvang, dagbehandeling, thuiszorg, intramurale zorg en groepswonen.

Over Stichting Roze 50+

Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) ouderen kunnen aan de hand van de Roze Loper zien dat ook zij zich thuis kunnen voelen bij de locaties van deze welzijnsorganisatie en zorginstellingen. Nederland telt zo’n 400.000 roze ouderen, veelal senioren die opgroeiden in een tijd waarin homoseksualiteit een taboe was. Als ze al ‘uit de kast’ kwamen liep men tegen allerlei (voor)oordelen op, en dat is vaak nog steeds zo. ANBO en COC richtten in 2008 de homohetero-alliantie op met subsidie van het ministerie van OCW. In 2015 is Stichting Roze 50+ opgericht om de producten van de alliantie verder op de kaart te zetten, zonder aanvullende subsidie. Lees meer op Roze50plus.nl of op RozeZorg.nl 

(foto: Nationale Beeldbank)