3 juli 2019

Oproep aan Tweede Kamer: investeer in zorg voor ouderen die thuis wonen

Op dit moment gaat het grootste deel van het geld voor ouderenzorg naar mensen die in een verpleeghuis wonen. Terwijl de meeste ouderen thuis wonen en dat ook graag tot op hoge leeftijd willen doen. Dat kan alleen als zij thuis voldoende en goede zorg krijgen. ANBO roept de Tweede Kamer daarom op om meer te investeren in de zorg voor ouderen die thuis wonen.

Vandaag, woensdag 3 juli, was er een overleg in de Tweede Kamer over zogenaamde Eerstelijnszorg: de zorg voor mensen thuis. Voor dit overleg heeft ANBO een brief naar de Kamerleden geschreven met die zaken die wij van belang vinden voor onze leden.

Oplossing voor scheefgroei

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “In onze beleving is er een grote scheefgroei tussen de behoefte van mensen en de wijze waarop het geld beschikbaar is gesteld. Op dit moment gaat veel geld naar de intramurale verpleeghuiszorg, waar een relatief kleine groep ouderen woont. Terwijl de groep oudere mensen die thuis verpleegzorg nodig heeft, vele malen groter is én groeit. Daarom hebben we Tweede Kamer gevraagd om te investeren in een goede zorg en ondersteuning in de wijk. Voor ouderen die thuis wonen. Met nieuwe technologieën is het mogelijk om veel zorg en ondersteuning bij mensen thuis te geven. Ook zwaardere verpleegzorg kan gewoon aan huis. Maar dan moet er wel voldoende budget zijn om dat te doen.”

Problemen eerder oplossen 

Zelfstandig wonen is mooi, zo lang het kan en mensen het zelf als prettig ervaren. We merken in de praktijk echter dat een steeds grotere groep oudere mensen -en ook hun mantelzorgers- dit als (te) zwaar ervaren. Eén van de gevolgen is dat er regelmatig mensen bij de spoedeisende hulp terecht komen; terwijl dit had kunnen voorkomen. Dat kan door ervoor te zorgen dat wijkverpleegkundigen sneller kunnen aangeven dat er meer of andere zorg nodig is voor ouderen die thuis wonen. En dat die zorg en ondersteuning er dan ook komt. Daarnaast is het belangrijk dat ouderen en hun mantelzorgers een goed aanspreekpunt hebben er dat er goede voorzieningen in de buurt zijn.

Als we problemen sneller oplossen, dan kunnen we ervoor zorgen dat er uiteindelijk minder zorg nodig is. En dat is belangrijk, want er is een tekort aan zorgmedewerkers!

Goede inzet van beschikbaar geld 

Ons laatste, belangrijke punt dat we aan de leden van de Tweede Kamer hebben meegegeven voor het debat vandaag, is het feit dat er nog steeds te weinig bedden beschikbaar zijn voor tijdelijke en crisisopvang. Ondanks de oprichting van coördinatiepunten blijkt het nog steeds een zoektocht te zijn om snel een bed voor een oudere te vinden die moet worden opgevangen. En het gekke is, dat de bedden er wel zijn, maar dat er vaak geen budget voor is. We hebben de minister van VWS gevraagd hoe hij hier tegenaan kijkt en wat hij er aan gaat doen!

Lees hier de brief van ANBO aan de Tweede Kamer