27 oktober 2016

Nog altijd vijf verpleeginstellingen op zwarte lijst

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat op 31 oktober de nieuwe ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen publiceren. Vijf van de elf verpleeghuizen zijn nog niet van de lijst af. Dat schrijft Zorgvisie vandaag. "Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz (nu overgenomen door Warande) blijven in de zwaarste categorie op de lijst." ANBO is blij met de transparantie over nog niet voldoende presterende instellingen. "Cliënten en hun familie hebben recht op inzicht in de kwaliteit van de geboden zorg", zo zei Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO in juli jl. ANBO is en blijft wel kritisch op het gebrek aan nuance. 

Update: Er zijn naast de eerdergenoemde vijf, nog drie organisaties op de 'zwarte lijst' geplaatst. 

Belangrijkst: goed opgeleid personeel, aandacht en goed eten

Den Haan: "Ten eerste is het voor medewerkers en bewoners van groot belang dat duidelijk is dat niet de hele organisatie op de zwarte lijst staat, maar één of meerdere locaties. Dat vermijdt onrust en geeft duidelijkheid. Ten tweede moet het oordeel van de IGZ in perspectief geplaatst worden. De zorg in Nederland is van hoog niveau. Los van de kwaliteit van zorg, beoordeelt de IGZ ook op randvoorwaarden voor hygiëne en administratie. Wij zijn van mening dat goed opgeleid personeel, aandacht en goed eten van grotere invloed zijn op het welzijn van cliënten. Gezien de beperkte personele capaciteit in de verpleeghuizen moet er een goede afweging zijn tussen wat noodzakelijk is aan veiligheidseisen en wat onnodige administratieve ballast vormt. ANBO steunt ten slotte de zorgbestuurders die in de discussie over goede of mindere kwaliteit van mening zijn dat goede kwaliteit staat of valt met voldoende en goed opgeleid personeel, dat de instroom van steeds ziekere mensen in goede banen kan leiden. "Er moet geld beschikbaar komen om te investeren in zorg en mensen", zo zegt Den Haan. Ook naar de toekomst toe moet de zorg houdbaar zijn.

Het niveau bij kunnen benen

ANBO maakt zich verder zorgen over het imago van de sector, dat niet geholpen wordt door meer onrust over slechtpresenterende instellingen. Den Haan zei daar eerder over: “Helaas lijden de vele goede verpleeghuizen, waar veel ruimte is voor innovatie, persoonlijke aandacht en goed geschoold verpleegkundig personeel, nu onder de kwaden. Dat is schadelijk voor de beeldvorming en vooral voor de cliënt. Het is dus terecht dat er harde maatregelen worden getroffen tegen verpleeghuizen die het niveau niet bij kunnen benen: beloon de goede instellingen en bestraf de slecht presterende instellingen. De openbaarmaking van deze lijst is daarbij een eerste stap.”

Standaard transparantie

ANBO pleit ervoor dat de prestaties van instellingen standaard bekend worden gemaakt. “Dat helpt cliënten en hun familie bij het maken van een keuze voor een verpleeghuis dat bij ze past. Daarnaast worden goede verpleeghuizen zo beloond: waar veel aandacht is voor de persoonlijke wensen van de cliënt en daar waar het kennisniveau hoog is zullen meer cliënten toestromen. In dat kader steunt ANBO de snelle invoering van 'persoonsvolgende bekostiging'. Deze vorm van bekostiging stelt cliënten in staat om zelf een keuze te maken voor een zorgaanbieder en ook weer te vertrekken als de zorg onder de maat is of niet aansluit bij de behoeften en wensen", zo zegt Den Haan.