21 juni 2016

Niet langer vechtcontracten Wmo

Vandaag heeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) een Algemene Maatregel van Bestuur voorgesteld die een einde moet maken aan vechtcontracten die gemeenten met thuiszorgorganisaties afsluiten voor Wmo-hulp. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Deze maatregel was in december 2015 al aangekondigd en is het resultaat van afspraken tussen Van Rijn, vakbonden en gemeenten. Niet onverwacht dus, maar zeker niet minder gewenst.”

'Race to the bottom'

Alle zorgaanbieders hadden te maken met de 'race to the bottom': de uurprijs was voor de meeste gemeenten doorslaggevend bij de aanbesteding van Wmo-zorg, wat grote financiële risico's met zich meebrengt voor de zorgaanbieders. Op deze manier stonden niet alleen heel veel banen op de tocht, maar ook de kwaliteit van zorg voor kwetsbare burgers. ANBO riep samen met zo’n vijftig zorgaanbieders en brancheorganisaties Actiz en BTN, gemeenten op eerlijke tarieven te betalen om zo mee te werken aan werkgelegenheid, goed werkgeverschap en goede zorg. Er zijn daarna afspraken gemaakt over alfahulpen, tarieven en ‘verantwoord marktgedrag’.

Reële kostprijs

Den Haan: “Deze maatregel zorgt ervoor dat wethouders een kostprijs vast moeten stellen die ‘reëel’ is, ofwel rekening houdt met een fatsoenlijk loon en goede kwaliteit van zorg. Daarbij is het ook de bedoeling dat gemeenten in de aanbesteding organisaties stimuleren innovatief en vernieuwend te werken in het aanbieden van Wmo-ondersteuning. Uiteraard blijft ANBO de ontwikkelingen de komende jaren op de voet volgen.”