28 maart 2018

#meerzorgminderpapier: 62 regels geschrapt

Samen met apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten, medisch specialisten, psychiaters en wijk- en ziekenhuisverpleegkundigen zijn zogeheten schrapsessies georganiseerd. Op die manier wil de Rijksoverheid de regeldruk in de zorg verminderen en de kwaliteit van zorg verbeteren. Ook zorgverzekeraars, toezichthouders en beroepsverenigingen zijn betrokken. Zo organiseerde de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgende, V&VN, in november de actie #Meerzorgminderpapier. De komende tijd worden maar liefst 62 regels geschrapt. 

Wat voor regels kunnen weg? 

#meerzorgminderpapier

Op 20 november voerden verpleegkundigen en verzorgenden overal in het land actie. Er werd niet gestaakt, maar er werd juist meer zorg geleverd, omdat alleen de hoogstnoodzakelijke administratie gedaan werd. Verpleegkundigen en verzorgenden geven al veel langer aan dat onnodige administratie veel te veel tijd in beslag neemt, terwijl de werkdruk door personeelstekorten al zo hoog is. "ANBO maakt zich, net als V&VN, grote zorgen over de werkdruk en het personeelstekort in del langdurige zorg. Daarom steunden we de actie en zijn we op stap gegaan om de verhalen van medewerkers te laten zien. We zijn blij dat nu deze eerste stap gezet is om de zorg te ontregelen", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Bekijk de vlogs van de wijkverpleegkundigen die we interviewden

De rek is er uit

In een eerdere peiling van V&VN onder verpleegkundigen en verzorgenden geeft 82 procent van de ondervraagden aan dat er te weinig personeel is en 86 procent van hen beschrijft het personeelstekort als structureel. Dat is, naast het schappen van onnodige administratie, een grote zorg in de zorg. "Alle cijfers, signalen en bewijzen ten spijt: er is nog altijd geen oplossing. De instroom van nieuw talent blijft achter en door de werkdruk is het waarschijnlijker dat medewerkers stoppen of ziek worden. De rek is eruit en dat is niet goed voor werknemers én niet goed voor cliënten", zo zegt Den Haan. Tot 2025 zijn 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig.

De Wolf duikt de zorg in

Om die reden maakt ANBO's ambassadeur John de Wolf zich hard voor meer personeelsinstroom in de zorg. Zo bracht hij de afgelopen weken bezoeken aan verpleeghuizen van Viattence en Welthuis, en bracht hij een bezoek aan de wijkverpleegkundigen van Vierstroom in Zoetermeer.