21 november 2013

Meer aandacht voor seniorproof wegontwerp

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag de Nederlandse gemeenten opgeroepen werk te maken van de Lokale Aanpak Fietsveiligheid. Ze wil dat alle gemeenten eind 2013 een dergelijk plan hebben om de lokale fietsveiligheid te bevorderen. In die Lokale Aanpak Fietsveiligheid leggen gemeenten vast welke maatregelen zij nemen om de fietsveiligheid verder te verbeteren. Dat kunnen infrastructurele veranderingen zijn, maar ook relatief kleine ingrepen als gladheidsbestrijding. ANBO is blij met de aandacht voor fietsveiligheid. Het aantal oudere verkeersdoden steeg juist weer in 2011 en 2012, en meer aandacht de integratie van een zogeheten seniorproof wegontwerp in de lokale fietsinfrastructuur kan enorm helpen.

Seniorproof wegontwerp

ANBO werkt al sinds 2008 aan het succesvolle project Blijf Veilig Mobiel, dat zich richt op het verbeteren van de verkeersveiligheid voor senioren en de afname van ongevalrisico's. Uit onderzoek blijkt dat de weginrichting niet genoeg is afgestemd op oudere gebruikers. Ouderen ondervinden vooral problemen met het oversteken, met name linksaf slaan. Ook hebben oudere fietsers vaak eenzijdige ongelukken, zoals aanrijdingen met paaltjes en andere obstakels. Fietspaden moeten breed genoeg zijn en vlak en obstakelvrij zijn. Fietspaden moeten bij voorkeur vrij liggen of desnoods in rood uitgevoerd worden. Eenrichtingsfietspaden, zodat frontale ongevallen voorkomen worden, zijn het meest veilig. Daarnaast concludeerde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het rapport ‘Opstappen als het kan, afstappen als het moet’, dat er ook maatregelen nodig zijn die het gedrag van fietsers beïnvloeden. Vooral oudere fietsers lopen risico op ongevallen bij ongevallen waarbij geen motorvoertuigen zijn betrokken.

Modelaanpak Veilig Fietsen

De minister ondersteunt de gemeenten onder meer met de Modelaanpak Veilig Fietsen, waarin best practices zijn verzameld uit heel Nederland. Andere gemeenten kunnen die maatregelen overnemen of gebruiken ter inspiratie. Daarnaast heeft Schultz een ambassadeursgroep samengesteld die bestaat uit zeven burgemeesters en de Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten. Deze ambassadeurs staan andere gemeenten bij bij het maken van hun Lokale Aanpak. Ten slotte steekt Schultz geld in onderzoek en studies naar fietsveiligheid.