1 juli 2015

Medisch verzekerd op reis?

Of mensen nu aan de hittegolf willen ontkomen, of juist de zon op willen zoeken: velen gaan weer op vakantie deze periode. Maar met het hoofd in de roze vakantiewolk vergeet men er wel eens op te letten in hoeverre medische kosten gedekt worden in het buitenland. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Niemand wil toch na zijn vakantie onaangenaam verrast worden door een hoge ziekenhuisrekening?”

Kostenbewust

“Spoedeisende zorg in het buitenland wordt momenteel nog wereldwijd door de basisverzekering gedekt,” legt Dennis Massaar van onafhankelijk intermediair Suczes (van het ANBO zorgcollectief) uit. “Maar de wet gaat uit van wat zo’n behandeling in Nederland kost. Dat houdt in dat er tot maximaal 100% van het in Nederland geldende tarief wordt vergoed. Indien iemand ook een aanvullende verzekering heeft, kan deze vergoeding hoger uitvallen. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn daar veel hoger dan hier. Wanneer iemand bijvoorbeeld voor een gebroken arm in de Dominicaanse Republiek wordt behandeld, zijn de kosten ruim 4,5 maal hoger dan in Nederland! (€ 18.000 om € 3.900). Maar ook in Europa zijn er landen waarbij de kosten hoger liggen dan in Nederland! In bijvoorbeeld Zwitserland, of privéklinieken in Spanje.”

Aanvullend pakket

Den Haan: “Wanneer iemand een aanvullende verzekering heeft, is de dekking in het buitenland over het algemeen hoger dan bij alleen een basisverzekering. Toch kan die aanvullende verzekering, zeker wanneer iemand in een dure kliniek terecht komt, ook nog onvoldoende zijn. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden namelijk niet meer dan 200% of 300% van het in Nederland geldende tarief.” Massaar vult aan: “Daarnaast worden ook zaken als opsporing, redding en repatriëring bij ziekte, ongeval of overlijden niet altijd vergoed.”

Goed geadviseerd op reis

Met een zorgverzekering krijgt iemand dus vergoeding voor medische zorg in het buitenland. Toch is het afsluiten van een reisverzekering voor de vergoeding van spoedeisende hulp soms verstandig, vinden Den Haan en Massaar. “Wij raden aan hierover tevoren informatie in te winnen. Heeft u vragen over vergoeding van medische kosten in het buitenland? Neem dan contact op met de ANBO Zorgadvieslijn 0182-30 45 00.”