15 oktober 2014

'Mantelzorg mag nooit verplicht worden'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) probeert mantelzorg verplicht te maken. De koepel adviseert om de eerste 1,5 uur zorg per dag als (gratis) mantelzorg te regelen.  VNG probeerde mantelzorg vorig jaar al verplicht te maken, omdat zij van mening is dat nieuwe taken en bezuinigingen niet haalbaar zijn zonder mantelzorg te verplichten.

Nooit verplicht

ANBO deelt de mening van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. “Mantelzorg is én kan geen verplichting worden. Van Rijn heeft dit meerdere malen tijdens verschillende debatten over de Wmo expliciet gezegd. De VNG is hier vorig jaar al door de hoogste rechter over teruggefloten. Daarnaast werken familieleden en vrienden vaak en hebben ze zelf een gezin. Ook zijn veel huizen niet ingericht op mantelzorg. Gemeenten mogen hun toekomstige financiële en organisatorische problemen niet afschuiven op vrijwilligers en mantelzorgers. Nu al zijn zo'n 220.000 van de ruim 1,5 miljoen mantelzorgers zwaar belast, zo blijkt uit cijfers van het CBS”, aldus directeur Liane den Haan in een reactie.

Ondersteuning nodig

Daarnaast blijkt uit eerder ANBO-onderzoek dat de zorg voor hulpbehoevende partners vanzelfsprekend is. Mensen doen al heel veel mantelzorg. Slechts acht procent van de ondervraagden geeft aan zijn partner niet te willen ondersteunen. Den Haan: “Hierbij geven de respondenten aan dat mantelzorgondersteuning van essentieel belang is: maar liefst 85 procent vindt dat mantelzorgers professionele ondersteuning nodig hebben. De VNG moet dus investeren in het bieden van ondersteuning in plaats van het verplicht stellen van mantelzorg.”

Update

De VNG bericht op haar website dat het artikel berust op een misvatting, omdat mantelzorg nooit verplicht is. Volgens VNG is een oude maatregel in de nieuwsbrief opgenomen. Kern van de nieuwe taken is juist gemeenten met bewoners in gesprek gaan over de ondersteuning die zij nodig hebben en wat zij zelf nog kunnen doen.