23 december 2014

Kerstpeiling: 90% ANBO-leden wil eigen regie

Bijna negentig procent van de ANBO-leden (88%) wil eigen regie voeren. Slechts tien procent wil dat de overheid ze helpt. Ook hulp vragen aan de gemeente doet men liever niet. Meer dan de helft (54%) betaalt liever zelf huishoudelijke hulp dan dat ze bij de gemeente aankloppen. Ook prefereert men liever betaalde mantelzorg (66%) dan dat men familie en/of vrienden om hulp vraagt. Dat blijkt uit de ANBO Kerstpeiling waar ruim 1500 leden aan meededen die telkens twee keuzes voorgelegd kregen.

Oog houden voor kwetsbaren

Directeur Liane den Haan van ANBO: “Deze peiling laat zien dat onze leden helemaal klaar zijn voor 1 januari waarbij het uitgangspunt eigen kracht en zelfredzaamheid is. Maar we zien dat de praktijk weerbarstiger is. Mensen beginnen vaak te laat, zien door alle wet- en regelgeving de bomen door het bos niet meer of durven hun omgeving niet om hulp te vragen, omdat ze denken lastig te zijn. Het gaat hier om een peiling, maar het is belangrijk dat we komend jaar oog houden voor senioren die niet kunnen meekomen of mensen zonder sociaal netwerk. Voor hen moet zorg en ondersteuning gegarandeerd zijn.”

Media

Hoewel Humberto Tan met RTL Late Night regelmatig hogere kijkcijfers heeft dan Pauw!, stemmen ANBO-leden liever op hem (59%) af dan op Tan. Qua nieuwslezer heeft men liever NOS-anchor Rob Trip (64%) dan RTL-anchor Rick Nieman. Net als voorgaande jaren verkiest men liever de papieren (86%) krant boven de digitale. Een reis boeken (55%) daarentegen doet men wel liever online dan op een reis- bureau en qua sociale media wint Facebook wint het ruimschoots van Twitter (19%).

Politiek

Hoewel de politiek de koopkracht voor senioren afgelopen jaar nog verder aan banden legde, blijven ANBO-leden politiek geïnteresseerd (78%). Slechts 21 procent heeft niets met politiek. Nostalgie viert hoogtij wanneer het gaat om oud-premiers. Joop den Uyl is veruit geliefder (73%) dan Dries van Agt. En Koning Willem-Alexander is voorgoed in de harten van ANBO-leden gesloten. Slechts 23 procent verkiest prinses Beatrix nog boven Willem-Alexander.

Toelichting in de media

ANBO-directeur Liane den Haan besprak deze peiling op NPO Radio 1 (fragment vanaf 9:33). Bij BNR Nieuwsradio gaf ze nadere toelichting over de peiling en over hoe de resultaten zijn te duiden. 

Over deze peiling

Aan de peiling deden 1587 leden van het ANBO-panel mee. De peiling vond plaats van 1 tot en met 18 december 2014 en is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2. Het panel heeft een vijftigtal stellingen voorgelegd gekregen waarbij men telkens een keuze moest maken uit twee opties. Lees ook onze onderzoeksrapportage. Voor de volledige peiling kunt u ook terecht op www.anbo.nl/panel.


Foto: de Nationale Beeldbank, Ben Schonewille

Naar overzicht
Gezondheid