20 oktober 2016

Kans op korten onveranderd

De kans dat pensioenfondsen moeten korten is nagenoeg onveranderd, zo blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van 2016. Voor de meeste fondsen geldt dat zij dicht, maar net boven de kritische grens zitten. Afgelopen weekend heeft ANBO samen met andere seniorenorganisaties in een brief aan het kabinet en het parlement opnieuw gepleit tegen kortingen. Gepensioneerden én werknemers dreigen de dupe te worden van de door de Europese Centrale Bank (ECB) gemanipuleerde rente en te lage premies. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Dat is onnodig, onwenselijk en schadelijk.”

Dekkingsgraad 

De grote fondsen noteren over september een nagenoeg gelijke dekkingsgraad en balanceren net boven het niveau waarop zou moeten gekort. Dit niveau schommelt voor de meeste fondsen rond de 90 procent, maar het verschilt per fonds. Voor Zorg en Welzijn (PFZW) ligt dat peil bijvoorbeeld op 87 procent, voor ABP rond de 89. “Nu men zo langs de lijnen scheert, bepaalt dat laatste procent de uitkomst tussen wel of geen korting”, zegt Den Haan.

Koopkracht gepensioneerden 

Als er volgens de regels moet worden gekort, gaat het om zeer beperkte bedragen. De korting wordt namelijk over tien jaar uitgesmeerd. Zit een fonds één procent onder de kritische dekkingsgraad, dan wordt er in 2017 eentiende procent ingehouden. Op het gemiddelde pensioen van 1.000 euro scheelt dat 1 euro. Den Haan: “Dat lijkt niet veel, maar wél als je al het koopkrachtverlies sinds 2008 bij elkaar optelt. Gepensioneerden hebben sinds het uitbreken van de crisis tot wel zes procent meer ingeleverd dan werkenden.” De korting is voorwaardelijk: als het pensioenfondsen in 2017 beter draaien, hoeven de overige negen kortingen niet te worden toegepast. “Maar met een indexatie-achterstand tot vijftien procent, komt een korting hard aan, al is het maar symbolisch”, vervolgt Den Haan.

31 december 

Alles hangt af van de ontwikkeling tot 31 december. Twee factoren zijn bepalend: de rente en de beurs. Vooral de rente hakt erin: bij een nog lagere rente, dan is korten nagenoeg onvermijdelijk. Blijft die op het huidige peil of stijgt de rente, dan is korten niet nodig, tenzij de beurs harde klappen krijgt. 

Lees hier de brief die aan staatssecretaris Jetta Klijnsma is gestuurd met daarin het pleidooi en het voorstel hoe kortingen voorkomen kunnen worden.