27 februari 2015

Japans dagblad met ANBO in gesprek over zorg

Yohtaro Hamada, verslaggever van het Japanse dagblad Asahi Shimbun, sprak vandaag met ANBO over zorg en seniorenhuisvesting. Ook werd het verzorgingshuis ’t Oude Landt in Woerden bezocht. ANBO-directeur Liane den Haan: “Net als Nederland heeft Japan te kampen met vergrijzing en de bijbehorende uitdagingen op het gebied van seniorenzorg. Japan, dat ook meer nadruk legt op eigen regie en langer thuis wonen, kijkt naar het Nederlandse voorbeeld. Meneer Hamada was benieuwd hoe ANBO als belangrijkste ouderenorganisatie van Nederland kijkt naar de veranderingen in de langdurige zorg.”

Vergrijzingsvraagstukken

Tussen 2010 en 2025 groeit het aantal 65-plussers in Japan tot boven de 30 miljoen. Dit is bijna een derde van de totale bevolking daar. Vergeleken met de naar schatting 5 miljoen 65-plussers (iets minder dan één op de vier inwoners) in Nederland tegen 2025 is dat nogal wat. Journalist Hamada: “In Nederland gaat de zorgtaak van de overheid steeds meer over naar zorg thuis, in de eigen omgeving. Senioren worden aangemoedigd zelf de touwtjes in handen te nemen. Zelfs al zijn de veranderingen deels door bezuinigingen ingegeven, toch kan het helpen het leven en de zorg van senioren te verbeteren. In Japan proberen we dezelfde weg in te slaan.”

Zicht op ontwikkelingen

“ANBO ging in het gesprek onder meer in op het belang van eigen regie van senioren en hoe de lokale overheid steun moet verlenen om mensen in staat te stellen langer thuis te wonen,” vervolgt Den Haan. “Door woningaanpassingen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te financieren bijvoorbeeld. Maar ook de intensieve samenwerking tussen zorginstellingen, gemeenten en woningcorporaties kwamen aan bod.”

De Asahi Shimbun is één van de grootste kranten in Japan, met ongeveer 7 miljoen lezers per dag. De ‘GLOBE’ is hun tweewekelijkse zondagseditie met ruim 7 pagina’s aandacht voor één onderwerp. Dit maal staat seniorenzorg centraal, met aandacht voor de Nederlandse aanpak.