3 juli 2018

IGZ moet alert zijn op hittemaatregelen in zorginstellingen

De waarschuwing van KNMI en RIVM dat het nationaal hitteplan eventueel volgende week van kracht kan gaan, is ook belangrijk voor zorginstellingen. ANBO roept de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) om net als vorig jaar te controleren of instellingen een hitteplan hebben, en of dat naar behoren wordt uitgevoerd. Dat zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan vandaag naar aanleiding van de waarschuwing. “Warmte is gevaarlijk voor kwetsbare mensen, en in het geval van kwetsbare ouderen is de temperatuurregulatie verstoord en het dorstgevoel vaak ernstig verminderd. Uitdroging ligt dan op de loer. We weten uit onderzoek van vijf jaar geleden dat zorginstellingen vaak onvoldoende voorbereid zijn op (langdurige) warmte, en nu de werkdruk in verpleeghuizen stevig is opgelopen, is het belangrijk dat het verplegend en verzorgend personeel overtuigd is van de gevaren van hitte en hun handelen daarop aanpassen.”

Hitteprotocol

In 2013 concludeerde de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC dat Amsterdamse ouderenzorginstellingen in slechts de helft van de gevallen een airconditioningsunit heeft geïnstalleerd, ondanks de aanbeveling uit het Nationaal Hitteplan. Bijna alle instellingen hebben zonwering geïnstalleerd, maar daarvan had 41 procent geen andere voorzieningen. Tweederde van de instellingen heeft een hitteprotocol. Ook wat betreft de zorg voor individuele patiënten constateerden de onderzoekers enkele punten voor verbetering. Zo zou vaker een arts geraadpleegd moeten worden over medicatiegebruik tijdens een hittegolf, zo berichtte Zorgvisie destijds. De IGZ controleerde vorig jaar extra op de uitvoering van hitteprotocollen.

Begin in de winter

De uitvoering van het hitteplan is één ding, maar men moet 's winters al beginnen met de voorbereiding op aanhoudende hitte. Zo moeten zorginstellingen in koelere perioden al starten met het zomerklaar maken van de gebouwen, zo zegt ANBO.