12 april 2012

Huurverhoging voor scheefwoners

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om de huren van zogenoemde scheefwoners te verhogen. Volgens het kabinetsvoorstel mogen corporaties huurders met een inkomen van meer dan 43.000 euro een huurverhoging van maximaal 5 procent opleggen. ANBO is niet blij met de maatregel en heeft in 2011 meermaals bezwaar gemaakt tegen deze inkomensgrens. ANBO is voorstander van een integraal woonbeleid om een einde te maken aan de stagnatie en de schreefgroei op de woningmarkt.

Koopkrachtverlies

Er zijn voor de meeste huurders geen betaalbare alternatieven voor sociale huur, waardoor het kabinetsplan al gauw tot een fors koopkrachtverlies leidt. Volgens de FNV en de Woonbond treft de maatregel naar schatting 300.000 tot 400.000 huishoudens en daarmee meer dan twee keer zoveel personen. Zestien procent van de huurders heeft een inkomen boven dat bedrag, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Ook corporaties zelf zijn kritisch op het plan. Eén op de zes corporaties is niet van plan om de huurverhoging door te voeren, zo bleek uit datzelfde onderzoek van de NOS. Een op de drie corporaties moet nog besluiten of de huurverhoging een feit wordt.

Voorstel naar Eerste Kamer

Huurders moeten uiterlijk op 1 mei bericht krijgen over de huurverhoging. Na de instemming van de Tweede Kamer, moet ook de Eerste Kamer nog akkoord gaan met dit wetsvoorstel. Als de wet niet vóór 1 juli in werking treedt, kan de huurverhoging niet meer ingaan voor 2012.

Update

De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties geven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten.