7 maart 2014

Herontwikkeling, geen recycling zorgvastgoed

"Diversiteit in woonvormen, afhankelijk van de wens hóe mensen op latere leeftijd willen wonen en zorg willen ontvangen én afhankelijk van de portemonnee. Dát is wat het resultaat moet zijn van de hervorming van de langdurige zorg en het gevolg daarvan dat mensen langer zelfstandig blijven.” Dat zegt ANBO-directeur Liane den Haan in reactie op berichtgeving in Arnhem over het hergebruiken van zorginstellingen tot zelfstandige appartementen door Corona Wonen. ANBO maakt zich grote zorgen over het gebrek aan investeringsmogelijkheden om zorgvastgoed duurzaam te verbouwen naar andere woonvormen.  

Leegstand is financieel risico

Den Haan: “Het is uitermate belangrijk dat zorgorganisaties nadenken over de herontwikkeling van hun leegstaande – en vaak verouderde – zorgvastgoed. Leegstand vastgoed is een enorm financieel risico voor organisaties, die ook vaak thuiszorg leveren. Echter, de keuzevrijheid en zelfstandigheid van mensen, ook met een kleine beurs, moet het uitgangspunt zijn. Geen recycling van bestaand materiaal dus, maar een degelijke investering.” ANBO vreest dat het zo gewenste scheiden van wonen en zorg – de ontwikkeling dat mensen thuis blijven wonen en daar de benodigde zorg en ondersteuning ontvangen – anders slechts een administratieve handeling was. “De financiering van zorginstellingen komt dan niet langer van het Rijk, maar van de particulier, die tóch weer, gedwongen door zijn kleine beurs, in het ouderwetse verzorgingshuis gaat wonen.”  

Te weinig visie op moeilijkheden en mogelijkheden

ANBO beseft dat het een zeer moeilijke tijd is voor zorgorganisaties, die, mede door hun ‘overbodige’ vastgoed nauwelijks investeringsruimte hebben. De investeringen in de woningmarkt blijven onder andere achter door de verhuurdersheffingen waar woningcorporaties mee te maken hebben. Zorginstellingen hebben tegelijkertijd te kampen met leegstand op afdelingen en in huizen, omdat de instroom van nieuwe cliënten met een lichte zorgvraag al sinds begin 2013 gestopt is. Leegstaand vastgoed is een financieel risico voor zorginstellingen, en herontwikkeling blijkt in veel gevallen onhaalbaar zonder steun van (rijks)overheid en/of woningcorporaties.