3 september 2015

Groot onderzoek naar ouderenmishandeling

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) start een groot onderzoek naar ouderenmishandeling. Hij wil zo in beeld krijgen hoeveel senioren slachtoffer worden. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We hebben veel indicaties dat er een toename is van ouderenmishandeling, en door de vergrijzing en het langer thuis blijven wonen zal het aantal slachtoffers enkel maar toenemen. Maar tot nu toe moesten organisaties van schattingen uitgaan, zo’n 200.000 gevallen per jaar. Het is belangrijk dat er nu grondig onderzoek komt om gerichtere inschattingen te maken, zodat er ook effectiever kan worden opgetreden.”

Vormen van mishandeling

“Ouderenmishandeling komt in verschillende vormen voor,” vervolgt Den Haan. “Je denkt het snelst aan fysiek of verbaal geweld, maar juist ook financiële uitbuiting komt veel voor.” Soms zijn er familieleden of verzorgers bij de mishandeling betrokken, ANBO noemt dat ‘ontspoorde mantelzorg’. Bijvoorbeeld als iemand de pinpas van een grootouder gebruikt voor zichzelf, of als er druk wordt uitgeoefend voor het schenken van geld. “Juist als er naasten bij de mishandeling zijn betrokken, zullen senioren er moeilijk over praten. Het is niet enkel een taboeonderwerp, maar slachtoffers kunnen zich ook schamen of bang zijn de zorg van familie te verliezen.”

Aanpak

In 2011 is Van Rijn, samen met partnerorganisaties zoals ANBO, gestart met het project ‘Ouderen in Veilige Handen’. “Het door de staatssecretaris aangekondigde onderzoek is onderdeel van een doorstart van dat project”, zegt Den Haan. “Van groot belang daarbij is preventie: het door voorlichting en kennis wapenen van senioren tegen dit probleem. ANBO gaat zelfstandig ook aan de slag, door voorlichters ouderenmishandeling te trainen. Zij kunnen helpen senioren weerbaarder te maken en sneller aan de bel te trekken. Maar uiteraard moeten mensen in de omgeving van senioren ook alerter worden op ouderenmishandeling.”

Bij vermoedens van ouderenmishandeling kan er contact worden gezocht met het Steunpunt Veilig Thuis van uw gemeente. Neem daarover contact op met uw gemeente of kijk op de website van uw gemeente.

Luister ook naar een interview met ANBO-woordvoerder Joeri Veen op Radio 1 (eerste item na het NOS-journaal).

Of kijk naar UVandaag RTV Utrecht met ANBO-woordvoerder Frank van der Aa.