8 juni 2012

'Gezondheid beslissend bij rijbewijskeuring'

ANBO vindt dat de op leeftijd gebaseerde rijvaardigheidskeuring moet worden afgeschaft. Dat schrijft ANBO in een brief aan de vaste commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer, die komende week over dit onderwerp vergadert. ANBO vindt dat de gezondheidstoestand beslissend moet zijn bij de beoordeling van de rijgeschiktheid. Lukt het de Kamer niet om hierover op korte termijn een besluit te nemen, dan vindt ANBO in ieder geval dat de leeftijdsgrens voor de rijbewijskeuring in 2013 naar 75 jaar moet gaan.

De minister stuurt komend voorjaar de resultaten van een onderzoek naar het mogelijk afschaffen van de seniorenkeuring naar de Kamer.

'Verbeter verkeersveiligheid'

In de brief aan de Tweede Kamer pleit ANBO verder voor meer investeringen om de verkeersveiligheid te verbeteren, zodat de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden in 2020 ook echt gehaald wordt. Ook dit onderwerp staat komende week op de agenda. Het aantal 65-plussers dat in het verkeer omkomt, is toegenomen. Het afgelopen jaar overleden 269 ouderen in het verkeer, tegen 209 in 2010. ANBO is geschrokken van de cijfers en vindt dat gemeenten moeten investeren in een seniorenproof wegontwerp.

Lees de brief aan de Tweede Kamer