9 juli 2018

Gemeente helpt onvoldoende bij baanzoektocht

Werkzoekende Rotterdammers die er vorig jaar in slaagden om een baan te vinden, deden dat vooral op eigen kracht. Dat schrijft het AD vandaag. De werkzoekenden kregen kregen naar eigen zeggen weinig hulp van de gemeente, die vervolgens ook een onvoldoende scoorde in de enquête. 1500 Uitkeringsgerechtigden werd gevraagd of zij hulp van de gemeente hebben gekregen in de vorm van een cursus of opleiding en hoe die hulp zich verzilverde in het vinden van hun huidige baan. De gemeenteraad concludeert onder andere dat er te weinig maatwerk wordt geleverd; iets dat de verantwoordelijk wethouder erkent. In de toekomst worden de werkzoekenden daarom persoonlijker en intensiever begeleid. Daarbij krijgen zij te maken met één medewerker.

Maatwerk cruciaal

"Hoewel dit enkel Rotterdamse werkzoekenden betreft durf ik te zeggen dat de begeleiding van werkzoekenden te allen tijde gebaat is bij maatwerk. Veel sectoren - zoals de techniek en de zorg - kampen met grote tekorten. Tekorten die niet één-twee-drie opgelost worden, en waarvoor omscholingstrajecten ingezet moeten worden. Wanneer de banenjacht is gebaseerd op persoonlijk contact is het gemakkelijker om naar dat soort oplossingen te kijken. De 'kaartenbak' van het UWV houdt onvoldoende rekening met capaciteiten die nog níet benut zijn", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan

ANBO werkt

ANBO lanceerde eerder dit jaar, samen met uitzendbureau Ervaren Jaren, een nieuwe vacaturesite. Den Haan: "Te veel kwaliteit blijft onbenut. Dat is niet alleen uiterst vervelend voor de betrokken werkzoekende, ook als samenleving kunnen we ons dat niet veroorloven. Het is niet voor niets dat we John de Wolf begin dit jaar hebben aangetrokken als ambassadeur." Op de nieuwe website kunnen werkgevers hun klussen en banen aanbieden. Werkzoekenden in het hele land kunnen zich meteen inschrijven en kunnen ook direct solliciteren. 

www.anbo.nl/werkt