18 april 2012

FNV geeft input aan onderhandeling Catshuis

Vakcentrales FNV en MHP pleiten voor een duurzaam perspectief op een gezonde economie op de langere termijn, met een bijdrage van iedereen aan het tekort op de korte termijn. Dat staat in het manifest dat beide vakcentrales vandaag gezamenlijk aan de onderhandelaars in het Catshuis hebben gestuurd. Solidariteit met mensen die het meest te lijden hebben van de economische situatie, is hierbij een randvoorwaarde.

ANBO, van 2009 tot en met 2012 lidorganisatie van de FNV, is blij dat er nu eindelijk een brief ligt aan de onderhandelaars. "Wij hebben er steeds voor gepleit om het gesprek aan te gaan. Je kunt tenslotte geen invloed uit oefenen op de uitkomst van de onderhandelingen, als je niet wilt meepraten", aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Structurele oplossing

In de gezamenlijke verklaring adviseren FNV en MHP, en aangesloten bonden, het Catshuis onderscheid te maken tussen maatregelen op de korte termijn die bijdragen aan het oplossen van het begrotingstekort en aanpassingen op de lange termijn die oplossingen bieden voor structurele vraagstukken. Korte termijn-bronnen zijn een tijdelijke verhoging van de vennootschapsbelasting en een tijdelijk toptarief in de inkomstenbelasting.

Volgens FNV en MHP leveren structurele vraagstukken zoals de woningmarkt, de zorg of de arbeidsmarkt geen geld op voor de korte termijn begrotingsproblemen waar dit kabinet mee kampt. De bezuinigingsplannen waar het kabinet nu in het Catshuis naar kijkt, zullen door de vakcentrales kritisch worden beoordeeld. "Daarbij zijn voor de FNV eerlijk delen, solidariteit en duurzaamheid belangrijke toetsstenen", aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens de aankondiging van het manifest.