17 mei 2019

Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt: u blijft van betekenis en u bent nodig

Een familieband is een levenslange en onuitwisbare band. Hij is onvervangbaar. Omdat hij zo diep is kan een band je heel krachtig en sterk maken, maar juist ook heel kwetsbaar. Dat zegt Else-Marie van den Eerenbeemt in het onlangs verschenen ANBO Magazine. Ze verdiept zich al 40 jaar in familieverhoudingen. "Met liefde en plezier, want familie raakt iedereen en is altijd interessant. Een familieband is niet te doorsnijden en van enorm belang." Daarom bekijkt Van den Eerenbeemt iemand altijd in de context van minimaal drie generaties. "Pas als je dat ziet kun je iemand echt begrijpen."

Pincode

Problemen in de familie kunnen volgens Van den Eerenbeemt enorme gevolgen hebben, ook op volgende generaties. "Eveneens bijzonder: iedere familie heeft een eigen pincode, die iemand van buiten de familie nooit zal weten. Ouder-kindrelaties zijn helemaal speciaal, die zijn niet te doorsnijden. Breken met je ouders, dat bestaat niet. Dat kan niet doordat in iedereen een ijzersterke, aangeboren loyaliteit naar ouders zit. Alle kinderen zijn loyaal aan hun ouders. Andersom is dat trouwens niet altijd het geval. Dat kan komen doordat ouders zelf beschadigd zijn. Je hoort wel eens over zogenaamd verbroken banden, bijvoorbeeld: 'Ik zie mijn moeder niet meer'. Maar als die moeder dan komt te overlijden, blijkt dat de band er wel degelijk is. Mensen die erg lijden onder de band met hun ouders kunnen er wel voor kiezen om de band te onderbreken, maar echt breken... Nee, dat kan niet."

Erkenning, verzoening en loyaliteit

Van den Eerenbeemt meldt dat in een ouder-kindrelatie erkenning, verzoening en loyaliteit drie belangrijke elementen zijn. "Erkenning gaat over het 'zien' van iemand, trots op iemand zijn toen dat van betekenis was. Ik roep iedereen op om erkenning te geven, want het kan als een enorme bevrijding voelen. Zeg eens tegen je kind: 'Weet je wel wat je voor mij hebt betekend?' en zie wat er gebeurt. Mijn ervaring leert dat veel mensen dat pas doen als ze heel oud zijn. Zonde!"

Steunpilaar

Over de rol van ouderen in de familie zegt Van den Eerenbeemt: "Als kinderen volwassen worden of zelf kinderen krijgen, denken hun ouders vaak dat ze niet meer belangrijk zijn. Maar ouders blijven altijd van wezenlijk belang. Na het overlijden van de ouders staan ook volwassen kinderen anders in het leven. Alle ouders blijven belangrijk voor hun kinderen en hun kleinkinderen. Grootouderschap is een herkansing in het leven. Helemaal als die kleinkinderen gescheiden ouders hebben. Kinderen die goede grootouders hebben gehad na een scheiding maken het aantoonbaar beter dan kinderen die geen grootouders hebben gehad. En ouderen die geen kleinkinderen hebben kunnen een bakermat of steunpilaar zijn voor neefjes en nichtjes. Onderschat dus nooit hoe belangrijk u voor uw kinderen en kleinkinderen bent. U blijft van betekenis en u bent nodig."