11 september 2015

Eerste traplift geplaatst via ANBO Hulpfonds

Via het ANBO Hulpfonds Woningaanpassingen is gisteren de allereerste traplift geplaatst bij mevrouw Delfgaauw (93) uit Amsterdam. Ze woont in het centrum op de derde etage en moet een steile trap omhoog.

Mevrouw Delfgaauw: “De laatste tijd was ik bang dat ik achterover zou vallen. Toen ik hoorde dat de gemeente bereid is trapliften tot de eerste etage te vergoeden, dacht ik dat ik dat kon aanvragen voor de eerste trap. Maar nee, mijn aanvraag werd afgewezen. De trap naar boven bestaat uit zestien treden schuin omhoog, dan anderhalve meter recht en dan veertien treden omhoog. De gemeente vindt dat het rechte stukje één hoog is, maar het is slechts een overloop tussen twee muren.”

Otolift wil steentje bijdragen

Haar verzoek werd afgewezen en mevrouw kreeg een brief waarin stond dat ze wel kon verhuizen. “Ik woon hier al 64 jaar en blijf lekker zitten. Mijn kinderen zijn hier opgegroeid. Je kent de buurt goed en je buren ook.” Via haar dochter kwam ze terecht bij het Hulpfonds Woningaanpassingen van ANBO. Net na de oprichting daarvan meldde trapliftexpert Otolift zich. Het bedrijf heeft inmiddels tegen de maximale vergoeding uit het Hulpfonds van duizend euro een traplift geplaatst bij mevrouw Delfgaauw.

Woordvoerder Jeroen Wolf van Otolift: “Omdat wij dicht op de bron zitten, merken wij veel van veranderingen in de zorg. Er wordt steeds meer afgewezen door gemeentes/overheid en mensen die niet de financiële middelen hebben om zelf een traplift aan de schaffen komen dan in de problemen. Wij hebben momenteel als bedrijf gelukkig de mogelijkheden om te helpen en wij proberen dan ook ons steentje bij te dragen!”

Ontstaan Hulpfonds Woningaanpassingen

In april 2015 heeft ANBO het Hulpfonds Woningaanpassingen in het leven geroepen. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “We blijven langer thuis wonen. Ook als we zorg en ondersteuning nodig hebben. De gemeente is daarvoor verantwoordelijk en moet nagaan wat iemand zelf kan regelen en wat iemand zelf (financieel) kan opbrengen. Met betrekking tot woningaanpassingen zijn de meeste gemeenten heel terughoudend geworden: zelf regelen, zelf betalen of verhuizen.

ANBO helpt mensen die tussen wal en schip raken.” Heeft u ook een kleine woningaanpassing nodig en helpt de gemeente niet? ANBO helpt wél wanneer de gemeente steken laat vallen. Voldoet u aan de voorwaarden, dan vergoedt ANBO maximaal € 1.000,-. Het Hulpfonds Woningaanpassingen bestaat uit giften. Wilt u een bijdrage leveren?

Kijk op www.anbo.nl/hulpfonds hoe het fonds werkt, of bel de Raadslijn via telefoonnummer (0348- 46 66 88)

Mevrouw Delfgaauw is blij met haar traplift:

Eind oktober meer over het Hulpfonds Woningaanpassingen in ANBO Magazine #7.