9 september 2015

Digitaal vaardig zijn is een verrijking

Digitaal vaardig zijn staat gelijk aan onafhankelijk zijn en is een verrijking. De helft van de senioren kan niet meer zonder, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok|NetPanel in opdracht van SeniorWeb onder ruim 500 65-plussers met weinig tot veel digitale vaardigheden. ANBO liet al eerder weten dat senioren ook veel missen, wanneer zij hun verzet ertegen niet laten varen. Volgens Liane den Haan, directeur-bestuurder bij ANBO, zijn senioren “gelukkig al een tijdje met een enorme inhaalslag bezig; vooral de Ipad is gebruiksvriendelijk en populair”.

Grotere wereld

Digitale apparaten maken de wereld groter en leuker, en geven senioren het gevoel met de tijd mee te gaan (65%) en onafhankelijker te zijn (53%). Tevens zorgt het voor meer contact met familie en vrienden (51%). Gemiddeld gebruiken de respondenten drie verschillende digitale apparaten, zoals een laptop, desktop, tablet, smartphone, e-reader of smart-TV. Veelal gebruikt voor het onderhouden van sociale contacten, vooral via e-mail (88%), sociale media zoals Facebook (57%), WhatsApp en SMS (50%). Daarnaast biedt digitaal zijn senioren ook belangrijke praktische gemakken, door de mogelijkheid van internetbankieren (83%), online shoppen (42%) of online een reis plannen/openbaar vervoer uitzoeken (35%). Hierdoor is men ook minder aangewezen op anderen. Twee vijfde van de 65-plussers stelt ook meer financiële voordelen te hebben door het gebruik van digitale apparaten, zoals kortingen en aanbiedingen.

Invloed op dagelijks leven

“Digitaal actief zijn zorgt bij de helft van de ondervraagden voor meer contact met familie, vrienden en kennissen, zo blijkt ook uit dit onderzoek”, licht Den Haan toe. “Tevens blijkt maar liefst 37 procent hernieuwde contacten met vrienden van vroeger te hebben door het gebruik van internet. Ook op de vraag wat voor invloed het op het dagelijks leven heeft als men geen gebruik meer kan maken van digitale apparaten, komt duidelijk naar voren dat dit voor minder contact en meer ongemak zou zorgen. Het zou het leven ook saaier, moeilijker en duurder maken. Het onderhouden van contacten wordt een stuk lastiger en prijziger (bellen i.p.v. e-mailen of Skypen), zeker met familie en vrienden in het buitenland. En het is vervelend wanneer men bijvoorbeeld geen gebruik meer zou kunnen maken van digitale overheidsloketten en internetbankieren.”

Onmisbaar

Ook de invloed van digitale apparaten op vakanties en uitstapjes is naar gevraagd. Zes van de tien senioren nemen hun digitale apparaten mee op vakantie en tijdens uitstapjes. Dit vooral om contact te onderhouden met het thuisfront (78%). Maar ook om het nieuws te lezen (61%), informatie over bezienswaardigheden op te zoeken (44%) en de weg te vinden/te navigeren (41%). Men is beter op  de hoogte van leuke uitstapjes en vakanties door het gebruik van digitale apparaten (55%). Den Haan: “Digitale apparaten zijn een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven geworden. Senioren die ook de voordelen willen ervaren, maar nog geen of beperkte digitale vaardigheden hebben, kunnen voor ondersteuning terecht bij de 400 leercentra van SeniorWeb, die ook vaak met lokale ANBO-afdelingen allerlei trainingen organiseren.”