21 juli 2015

Dementie voorkomen door gezonde leefstijl

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam presenteren vandaag op een conferentie over Alzheimer bewijs dat in ongeveer een derde van de gevallen dementie is te voorkomen door een gezonde leefstijl. Niet roken, diabetes vermijden en zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt is het devies. “Vooral dat laatste is van grote invloed,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Hoewel dit nieuw bewijs is, weten we al langer hoe ontzettend belangrijk het onder controle krijgen van de bloeddruk is. Daarom probeert ANBO een gezonde en actieve leefstijl te promoten bij senioren.”

Gezonde levensstijl, hoe dan?

In een gastcolumn bij ANBO zei Judith Wilmer, klinisch geriater bij het Catharinaziekenhuis in Eindhoven over een gezonde leefstijl: “We hebben al vaak gehoord wat goed is voor hart en vaten: bewegen, niet roken, matig met alcohol, een gezond gewicht hebben, gezond eten, letten op je bloeddruk en je cholesterol. Dit zijn de dingen die op middelbare leeftijd al belangrijk zijn voor een goed hoofd op latere leeftijd. Alles wat goed is voor hart en vaten is namelijk ook goed voor je hoofd.” Uit het onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat roken en cholesterol niet zo’n grote invloed meer hebben. Er wordt minder gerookt en kennis over het beperken van slechte vetten is wijdverspreid geraakt. Maar er is nog veel winst te halen volgens Wilmer: “Bewegen is de sleutel tot gezond ouder worden. Het liefst de conditie en kracht op peil houden. Een half uur per dag aan je conditie werken: wandelen, fietsen, zwemmen. En dan matig intensief: als vuistregel betekent dat, dat je tijdens het bewegen nog wel wat korte zinnen kunt spreken, maar geen heel gesprek meer kunt voeren. Je moet er wel moe van worden.”

Beter in het Groen

Den Haan onderschrijft het belang van bewegen: “Volgens het Rijksinstituut voor gezondheid en milieu (RIVM) is een meerderheid van de senioren niet voldoende lichamelijk actief. Doodzonde, want bewegen werkt preventief, niet enkel voor dementie. Daarom doet ANBO mee aan BeterinhetGroen.nl en organiseren wij activiteiten die senioren helpen vitaal te blijven. Gezamenlijke bewegingsactiviteiten in de buitenlucht of in een groene omgeving werken namelijk driedubbel in op de gezondheid. Beweging en fysieke activiteit bestrijden (verouderings)ziekten zoals dementie. Contact met andere mensen helpt eenzaamheid en depressie te voorkomen, en buitenlucht en zonlicht verminderen stress, verlagen de bloeddruk en verhogen de stemming.”

Benieuwd of er ook leuke (bewegings)activiteiten bij u in de buurt zijn? Gebruik dan de BeterinhetGroen-zoeker op onze site.