2 oktober 2014

Cheque voor huishoudelijk hulp

Gemeenten gaan een dienstencheque invoeren voor huishoudelijke hulp. Dat betalen ze van de 115 miljoen euro die het Rijk uittrekt om de gevolgen van de bezuinigingen op de zorg te verzachten. De voucher heeft een waarde van 22,50 euro. De burger koopt een voucher bij de gemeente in zijn of haar woonplaats, maar betaalt hier slechts 10,- euro of 7,50 euro voor, afhankelijk van de gemeente. Het verschil wordt betaald uit de door de rijksoverheid beschikbaar gestelde extra middelen. De dienstencheque is bedoeld voor mensen die niet meer op eigen kracht hun huis kunnen schoonhouden, maar die door de bezuinigingen volgend jaar geen hulp meer vergoed krijgen. Bij de gemeente kunnen ze een zorgvoucher kopen voor een bedrag van rond de 10 euro. De gemeente en het rijk vullen dat aan tot ongeveer 20 euro. Het voordeel is dat de hulpverlener op deze manier in dienst kan blijven.

Twente biedt cheque in 14 gemeenten aan

Regio Twente wil de kortingsbonnen in alle veertien gemeenten aanbieden. Het idee van de dienstencheque voor de inkoop van huishoudelijke diensten in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) bestaat al langer en is een agendapunt van ActiZ (overkoepelende brancheorganisatie voor zorg- en verpleeghuizen) en al jarenlang praktijk in België en Frankrijk. VWS wil de dienstencheque niet opleggen aan gemeenten, ze zijn vrij in hun keuze de dienstencheque in te voeren maar ze zijn hierbij wel aan een aantal voorwaarden verbonden.

ANBO-directeur Liane den Haan: “Wij zijn benieuwd hoeveel mensen gebruik gaan maken van de cheque en hoe hun ervaringen daarmee zijn. Daarnaast pleiten we voor monitoring en een evaluatie na een jaar."