30 januari 2018

Certificering Roze Loper neemt vlucht

Certificatie in de Zorg, Dekra, DNV GL en Keurmerkinstituut en Roze 50+ gaan samenwerken

Stichting Roze 50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland, hebben, naast Kiwa en Perspekt, Certificatie in de Zorg, Dekra, DNV GL en Keurmerkinstituut gevraagd om ook zorginstellingen, thuiszorgorganisaties, gehandicaptenzorg, welzijnsorganisaties en ziekenhuizen te certificeren voor de Roze Loper. De betreffende auditoren hebben inmiddels al een Roze Loper-training ontvangen en staan klaar voor de eerste audits. De Roze Loper is een certificaat voor LHBT-vriendelijke organisaties om sociale acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten. Dit houdt in dat de organisatie oog heeft voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders, als het gaat om cliënten, bewoners én medewerkers. Inmiddels hebben zo’n 160 verschillende organisaties dit certificaat.

Roze Loper-certificaat

Voorzitter Barbara de Greeff van de stichting Roze 50+: "Wij hechten er waarde aan dat organisaties worden gestimuleerd te werken aan vriendelijke zorg voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders. Dit geven wij onder meer vorm in het Roze Loper-certificaat. Hiermee verklaren organisaties aantoonbaar bewust met seksuele diversiteit en genderidentiteit van zowel cliënten als personeel om te gaan."

Bekijk alle organisaties op www.rozezorg.nl 

Heteroseksualiteit vaak de norm

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: "Seksuele diversiteit is nog niet voor iedereen gewoon en heteroseksualiteit is in zorginstellingen vaak de norm. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat roze ouderen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt."

Gezondheid