16 juni 2015

Brief ANBO en KNMP over medicatiebeoordeling

ANBO en De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) hebben een brief gestuurd over de ‘medicatiebeoordeling’ aan de Vaste Commissie voor VWS van de Tweede Kamer. De medicatiebeoordeling is een periodieke evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, huisarts en apotheker. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het enorm om te kijken wat de wisselwerking tussen de medicatie is. Bij de medicatiebeoordeling kan bijvoorbeeld blijken dat er te veel medicijnen worden gebruikt, of dat de dosering moet worden aangepast.”

Medicatiebeoordeling uit eigen risico

Hoewel bij de medicatiebeoordeling zowel huisartsen als apothekers betrokken zijn, vallen de kosten hiervoor bij de apotheker onder het eigen risico. Den Haan: “En dat zorgt natuurlijk voor spanning in de uitvoering. Er is geen gelijkheid in de bekostiging. Zonde, want de medicatiebeoordeling bespaart niet alleen veel geld voor onnodig medicijngebruik, maar kan ook overbodige stapeling van bijwerkingen helpen voorkomen! In onze brief pleiten we er dan ook voor de medicatiebeoordeling buiten het eigen risico te houden.”

Meevallers in de zorg

“De afgelopen periode zijn er gelukkig tot ongeveer 2 miljard euro aan meevallers in de zorg geweest,” vervolgt Den Haan. “Maar liefst 188 miljoen daarvan zijn besparingen op het budget voor medicijnen, omdat er bijvoorbeeld goedkopere varianten zijn voorgeschreven. ANBO en KNMP vinden dat deze meevallers kunnen worden gebruikt om de medicatiebeoordeling uit het eigen risico te halen. Dat levert dan ook weer opnieuw geld op aan besparingen op overbodige medicijnen.” Op 18 en 24 juni kan dit onderwerp in de Tweede Kamer aan bod komen tijdens het Algemeen Overleg Kwaliteitszorg. De gezamenlijke brief helpt Kamerleden dit onderwerp te agenderen.