11 november 2013

ANBO: Vernieuw indicatiestelling Valys

ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, pleit voor herstel van Valysvervoer naar zijn oorspronkelijke vorm. Komende donderdag debatteert staatssecretaris Van Rijn hierover met de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Valys, onderdeel van het contractvervoer, is speciaal gericht op mensen die vanwege een beperking niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. ANBO vindt het van groot belang dat Valys toegankelijk blijft voor die groep mensen. Jaarlijks gaat er ruim 60 miljoen euro naar Valys.

Decentralisatie

ANBO heeft op drie punten kritische opmerkingen over het beleid ten aanzien van doelgroepenvervoer. De staatssecretaris heeft eerder aangegeven dat hij verder wil gaan met de verkenning naar de decentralisatie van het Valysvervoer. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan is dat "onverstandig, omdat dan niet meer gestuurd kan worden op kwaliteit en kosten. Een reiziger is daar niet mee gediend." 

Indicatiestelling

Op dit moment kunnen mensen op drie manieren instromen in het Valysvervoer. Door een Wmo-indicatie, een gehandicaptenparkeerkaart of een begeleiderspas van de NS. Dit heeft geleid tot een te omvangrijke instroom waardoor het kabinet heldere criteria moet stellen wie in aanmerking komt voor Valys. ANBO vindt dat de reiziger ook geprikkeld moet worden om met het Openbaar Vervoer ( en met name de trein) te reizen. Dat zou de toestroom tot Valysvervoer kunnen terugdringen. Het nieuwe contract van Transvision geeft hier prikkels toe en ANBO zal de resultaten nauwkeurig volgen.

Kilometervergoeding

Als laatste punt vindt ANBO het huidige kilometerbudget te laag. Doordat de huidige drie instroomwegen hebben geleid tot zo’n omvangrijke groep gebruikers is het aantal kilometers dat iemand mag reizen verlaagd van 750 tot 400 en in het najaar weer verhoogd tot 600 kilometer. Den Haan: "Dat vindt ANBO nog altijd te laag. Wij hopen dan ook dat door de indicatiestelling aan te scherpen dit kilometerbudget mogelijk weer omhoog kan."

Lees de hele brief van ANBO-directeur Liane den Haan aan staatssecretaris Van Rijn.