19 juni 2014

ANBO steunt voorstel minima D66

De Tweede Kamer bespreekt vandaag het voorstel van D66. Die partij wil dat alle minima het extraatje van het kabinet automatisch krijgen. Uitzondering zijn huishoudens die niet geregistreerd staan bij de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij moeten het bedrag zelf aanvragen. ANBO steunt dit voorstel.

Commotie

Vorige week ontstond commotie door een brief van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken). Daarin stond dat werkenden met een laag inkomen en ouderen met een AOW het eenmalige extraatje dat het kabinet op Prinsjesdag vorig jaar had beloofd mis dreigen te lopen. Alleen mensen in de bijstand komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Andere mensen met een minimum inkomen moeten dit aanvragen bij hun gemeente. ANBO gaf toen ook al aan die uitzondering onbegrijpelijk te vinden. Directeur Liane den Haan legt uit: “De kans dat je niets krijgt is groter omdat de gemeente het geld ook op een andere manier voor armoedebestrijding mag gebruiken."

Wet aanpassen

De Tweede Kamer vindt deze aanpassing onbegrijpelijk. D66 heeft toen aangegeven dat zij wil dat Klijnsma de wet aanpast zodat gemeenten mensen die om het extraatje vragen niet kunnen weigeren. De eenmalige tegemoetkoming zou neerkomen op 100,- euro voor een huishouden met twee volwassenen, 90,- euro voor een alleenstaande ouder en 70,- euro voor een alleenstaande en is alleen bedoeld voor mensen met een inkomen niet hoger dan 110 procent van het sociaal minimum. Dat betekent voor een gezin met een inkomen van maximaal 1500,- euro en voor een alleenstaande bij een inkomen van ongeveer 1050 per maand.

De SP heeft voorgesteld om het extraatje via de Belastingdienst uit te laten keren. Dan zijn de uitvoeringskosten het laagst en zijn gemeenten niet verantwoordelijk voor de uitvoering. Den Haan: “Prima idee. Het is praktisch en overzichtelijk om één instantie de regie te laten voeren.”