18 april 2019

ANBO: nog steeds niet zomaar korten op pensioen

Vanochtend weer berichten in de media over dreigende pensioenkortingen. De beleggingsresultaten zijn de afgelopen maanden goed geweest, maar de alsmaar dalende rente ‘compenseert’ de hogere aandelenkoersen voor het merendeel. Of zoals Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn het vanochtend formuleerde: ‘Daar kun je niet tegen aan beleggen.’

Eerdere oproep

In januari deed ANBO al –naar aanleiding van soortgelijke berichten- een oproep aan het kabinet om zich te bezinnen op de regels voor het korten op pensioenen. ANBO vindt namelijk dat het korten op pensioenuitkeringen uit den boze moet zijn als de oorzaak voor een deels is gelegen in een te lage premie.

Wij lieten zien hoe een te lage premie dat bij het ABP, het grootste fonds van Nederland, tot korten kan leiden. Alleen al in de jaren 2017 tot en met 2020 betekende de te lage premieafdracht een daling van de dekkingsgraad met 3 procent.

Rekenregels aanpassen

ANBO vindt dat gepensioneerden niet de dupe mogen worden van een tekort aan premieafdracht. Maar ANBO is niet voor een hogere premie. Wij vinden dat de rekenrente voor premie en op de balans dezelfde moet zijn. Dat is dan niet de marktrente, maar een prudent verwacht rendement. En daar is een nieuw pensioenstelsel voor nodig, die de huidige te rigide regels vervangt. Als de rekenregels niet worden aangepast in een nieuw stelsel, verandert er te weinig. ANBO stelde al eerder: onze doelgroep kan moeilijk tien jaar wachten tot het weer goed komt.